Yhdysvallat: Kiinan ja Venäjän propagandat muistuttavat yhä enemmän toisiaan

Monet Kiinan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltoihin ovat toistaiseksi olleet kömpelöitä. Turvallisuusviranomaiset uskovat silti, että Kiina voi omaksua uusia häirintäteknologioita nopeastikin.

Kiinan armeijan propagandamainos Pekingissä viime torstaina.

7.3. 13:06

Yhdysvallat on pitkään pitänyt Kiinaa ahkerana amerikkalaisvastaisen propagandan tuottajana. Kiinan propaganda ei kuitenkaan näytä olleen yhtä aggressiivista kuin Venäjän, joka on sekaantunut muun muassa Yhdysvaltain vaaleihin.

Moni asia on kuitenkin muuttunut nopeasti, ja Kiina näyttää hakevan mallia vaikuttamistyölleen Venäjästä, kertoo uutistoimisto AP.

Yhdysvaltain hallinnon viranomaiset arvioivat, että Kiina on jo omaksunut joitakin Venäjän käyttämiä taktiikoita. Yhdysvalloissa onkin nyt kova huoli siitä, tehdäänkö esimerkiksi Kiinan kyberhyökkäyksiin vastaamiseksi tarpeeksi.

Kiina on esimerkiksi käyttänyt tekoälyn luomaa väärää tietoa ja käyttänyt sosiaalisen median alustoja Yhdysvaltoja vastaan.

Vaikka monet Kiinan kokeiluista ovat jääneet kömpelöiksi yrityksiksi, AP:n haastattelemat asiantuntijat uskovat, että Kiina haluaa kokeilla yhä kehittyneempiä keinoja Yhdysvaltojen häirintään ja tiedustelutietojen hankkimiseen.

Yhdysvalloissa huolta lisää pelko Kiinan mahdollisesta hyökkäyksestä Taiwaniin. Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan, jonka se uhkailee valtaavansa.

”Kiina puhuu Yhdysvalloista ympäri maailmaa mitä sattuu, se pilkkaa instituutioitamme ja hallitusmuotoamme. Meidän on vastustettava sitä. Tämä ei ole Yhdysvaltojen edun mukaista”, kongressin demokraattiedustaja Raja Krishnamoorthi sanoi AP:lle antamassaan haastattelussa.

Lue lisää: Taiwanin presidentti tavannee Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Taipein sijaan Kaliforniassa

Kiinan Washingtonin-suurlähetystö julkaisi taannoin lausunnon, jonka mukaan Kiinan ”vastustaa väärän tiedon keksimistä ja levittämistä” ja syytti vuorostaan Yhdysvaltoja siitä, että se on tehnyt sosiaalisesta mediasta ”välineensä manipuloida kansainvälistä yleistä mielipidettä” ja ”aseen, jolla se leimaa ja demonisoi muita maita”.

”Yhdysvaltain on pohdittava omaa toimintaansa, eikä jatkuvasti vain huudettava, että ’ottakaa varas kiinni’”, Kiinan suurlähetystön tiedottaja Liu Pengyu sanoi.

Kiinan valtionmedia sekä suositut kiinalaiset sosiaalisen median vaikuttajat levittävät jatkuvasti harhaanjohtavaa, liioiteltua ja jopa väärää tietoa Yhdysvalloista, AP:n haastattelemat virkamieslähteet kertovat.

Kun myrkyllisiä kemikaaleja kuljettanut juna suistui raiteiltaan Yhdysvalloissa Ohion osavaltiossa helmikuun alussa, Kiinan ulkoministeriö epäili, että Yhdysvallat olisi sabotoinut venäläisiä kaasuputkia.

Presidentti Joe Bidenin hallinto torjui väitteet jyrkästi.

Venäjää on aiemmin pidetty innokkaana provosoimaan Yhdysvaltoja, Kiinaa ei niinkään.

Uutistoimisto AP:n haastatteleman tiedusteluvirkamiehen mukaan kiinalaisen sosiaalisen median käyttö provosointiin ei vielä yllä samalle tasolle kuin Venäjän vastaava toiminta.

”Mutta sen voidaan odottaa paranevan ajan myötä”, virkamies kertoi.

Yhdysvalloissa huomiota on saanut etenkin kiinalainen videosovellus Tiktok. Käyttäjät jakavat sen kautta lyhyitä videoita.

Tiktokin tietoturva on epäilyttänyt myös muissa länsimaissa, koska ei ole selvää, paljonko tietoa käyttäjistä päätyy yhtiölle ja mitä sillä tehdään. Euroopan komissio, Tanskan parlamentti ja Kanadan hallitus ovat hiljattain kieltäneet henkilökuntaansa käyttämästä Tiktok-sovellusta virallisissa mobiililaitteissa.

Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset selvittävät parhaillaan Tiktokin toimintaa.

Todisteita siitä, että Kiina olisi käyttänyt sovellusta vaikuttamistoimiinsa, ei toistaiseksi ole, mutta yhdysvaltalaisviranomaiset arvioivat, että Kiina voisi niin päättäessään valjastaa sovellukseen vaikuttamistarkoitukseen hyvin nopeasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat