Georgiassa on puhjennut tuhansien ihmisten mielenosoituksia sen jälkeen, kun maan parlamentti antoi alustavan tukensa ”ulkomaisia agentteja” koskevalle lakiluonnokselle. Kriitikoiden mukaan kiistanalainen laki edustaisi autoritaarista käännettä. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.
Ainakin 66 mielenosoittajaa on pidätetty. Georgian sisäministeriön mukaan kymmeniä poliiseja ja ilmoittamaton määrä mielenosoittajia on loukkaantunut.
Poliisi on käyttänyt vesitykkejä ja kyynelkaasua yrittäessään hajottaa mielenosoittajien joukkoja pääkaupunki Tbilisin keskustassa tiistaina. Mielenosoittajat heittivät kiviä ja polttopulloja poliiseja päin tiistai-iltana.
Kyynelkaasun vaikutuksista kärsineitä ihmisiä on hoidettu parlamenttitalon portailla.
Mielenosoittajat pelkäävät, että lakiluonnos voi vaarantaa Georgian haaveet EU-jäsenyydestä.
Mielenosoittajat heiluttivat EU:n lippuja.
Georgiassa luonnosteltu laki edellyttäisi, että organisaatioiden, jotka saavat yli 20 prosenttia rahoituksestaan ulkomailta, tulisi rekisteröityä ”ulkomaisiksi agenteiksi”. Lisäksi organisaatioiden olisi sakon uhalla alistuttava oikeusministeriön valvonnan alaisiksi.
Arvostelijoiden mukaan lain mallina on käytetty naapurimaa Venäjän ankaraa lainsäädäntöä. He ovat verranneet sitä vuoden 2012 venäläiseen lakiin, jota on sittemmin jatkuvasti laajennettu. Tätä lakia on käytetty Venäjän kansalaisyhteiskunnan ja riippumattomien tiedotusvälineiden tukahduttamiseen.
Yhdysvaltain Georgian-suurlähetystö kuvaili lainsäädäntöä ”Kremlin innoittamaksi” ja että se toimii Georgian EU-jäsenyystavoitteita vastaan. Yhdysvallat ilmoitti tiistaina, että se seuraa tarkasti Georgian kehitystä.
Georgian presidentti Salome Zurabišvili on sanonut olevansa mielenosoittajien puolella. Hän on sanonut käyttävänsä veto-oikeuttaan, jos lakiluonnos päätyy hänen pöydälleen. Parlamentti voi kuitenkin jyrätä presidentin veto-oikeuden, Reuters kertoo.
Viime kuussa yli 60 kansalaisjärjestöä ja tiedotusvälinettä ilmoitti, etteivät ne noudattaisi lainsäädäntöä, jos se etenisi laiksi.
Hallitseva Georgialainen unelma -koalitio on ilmoittanut kannattavansa lainsäädäntöä. Maan pääministeri Irakli Garibašvili vahvisti tiistaina tukevansa lakiluonnosta.
Lakiehdotuksen käsittely oli Radio Free Europen mukaan alunperin aikataulutettu maaliskuun alkuun, mutta sitä aikaistettiin selittämättömistä syistä. Lakiehdotusta käydään parlamentissa lävitse vielä kaksi kertaa ja ensimmäisen käsittelyn äänimäärien perusteella ehdotus tulee menemään läpi. Ensimmäisessä käsittelyssä ehdotusta kannatti 76 ja vastusti 13 edustajaa.
EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell sanoi myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa, että Georgian lakiluonnos on yhteensopimaton suhteessa EU:n arvoihin ja standardeihin ja että lain lopullisella hyväksymisellä voi olla vakavia vaikutuksia EU:n ja Georgian välisiin suhteisiin, kertoo Reuters.
Lakiluonnoksen tuominneen Borrellin mukaan lailla voisi olla ”hyytävät vaikutukset” kansalaisyhteiskunnalle ja medialle Georgiassa, ja laki olisi ”erittäin huonoa kehitystä” maalle ja sen asukkaille.
Maanantaina valiokunnan kuuleminen äityi nyrkkitappeluksi Georgian parlamentissa.
Poliisi käytti vesitykkejä mielenosoittajia vastaan Georgian pääkaupungissa Tbilisissä.