YK:n pakolaisjärjestö UNHCR pitää Britannian hallituksen ehdottamaa turvapaikkalakia erittäin huolestuttavana.
UNCHR:n mukaan laki estäisi turvapaikan jopa niiltä, joiden turvapaikan tarve on pakottava. Asiasta kertovat muun muassa BBC sekä uutistoimistot Reuters ja AFP.
Britannian hallitus esitteli tiistaina lain, joka käytännössä kieltää laittomia reittejä Britanniaan saapuvia hakemasta turvapaikkaa.
Laittomasti maahan tulleet eivät saa hakea Britannian kansalaisuutta eivätkä palata Britanniaan tulevaisuudessa, mikäli laki tulee voimaan.
Lain avulla Britannia pyrkii puuttumaan Englannin kanaalin yli maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun. Vuonna 2018 kanaalin yli Britanniaan saapui noin 300 turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2022 kanaalin ylitti peräti 45 000 turvapaikanhakijaa.
Britannian pääministeri Rishi Sunak on kertonut olevansa ”valmis taisteluun”, jotta laki saadaan voimaan.
UNHCR:n Britannian-edustajan Vicky Tennantin mukaan laki rikkoisi kansainvälistä oikeutta. Järjestö vaatii Britannian esittelemän lain sijaan inhimillisempiä ratkaisuja turvapaikanhakijoiden lisääntyneeseen määrään.
UNHCR:n mukaan suunniteltu lain hyväksyminen merkitsisi turvapaikkakieltoa.
”Se poistaisi oikeuden hakea pakolaissuojaa Britanniasta niiltä ihmisiltä, jotka saapuvat maahan laittomasti riippumatta siitä, kuinka aito ja pakottava heidän turvapaikantarpeensa on. Laki jättäisi huomioimatta yksilöt ja heidän olosuhteensa”, UNHCR totesi lausunnossaan.
Lausunnon mukaan lakiehdotus estäisi turvapaikanhakijoilta paitsi suojelun, myös heidän mahdollisuutensa tulla kuulluksi asiassa. Toiminta olisi UNHCR:n mukaan selvästi YK:n pakolaissopimuksen vastaista.
”Useimmat sotaa ja vainoa pakenevat ihmiset eivät pysty hankkimaan itselleen vaadittuja passeja ja viisumeita. Heille ei ole olemassa turvallisia ja ’laillisia’ reittejä”, järjestö jatkoi lausunnossaan.
”Turvapaikan epääminen tällä perusteella heikentää sitä tarkoitusta, jonka vuoksi pakolaissopimus tehtiin.”
UNHCR:n mukaan tuoreimmat tiedot osoittavat, että valtaosa Britanniaan Englannin kanaalin yli veneillä saapuvista hyväksyttäisiin pakolaisiksi, jos heitä kuultaisiin.
Genevessä päämajaansa pitävä UNHCR on kehottanut Britannian hallitusta ja parlamentin jäseniä harkitsemaan lakiesitystä uudelleen.
YK:n yleissopimus eli pakolaissopimus on vuodelta 1951. Sen mukaan kansainvälistä suojelua hakevilla on oikeus turvapaikkaprosessiin.
Vuoden 1951 pakolaissopimuksessa muun muassa määritellään pakolainen terminä sekä eritellään turvapaikan saaneiden henkilöiden oikeudet ja vastaanottavan valtion velvollisuudet heitä kohtaan.
Sopimuksen mukaan pakolainen on henkilö, jolla on aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan vainon kohteeksi esimerkiksi rotunsa tai uskontonsa vuoksi. Kaikki kotimaastaan paenneet eivät ole pakolaisia, vaan pakolaisaseman saadakseen turvapaikanhakijan tulee täyttää vainon kohteeksi joutumisen kriteerit.