Venäjä on koko ajan lähempänä Bahmutin kaupungin valtausta, mutta tilanne on nyt sumuisempi kuin viime viikolla.
Ukrainan vetäytymistä Bahmutista pidettiin lähes varmana jo helmikuussa. Nyt Ukraina onkin päättänyt lisätä joukkojaan. Venäjä on puolestaan kertonut valtavista tappioista ja ammuspulasta, jotka vaarantavat jopa sodankäymisen.
Tiistaina Bahmutissa taistelevan yksityisarmeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin julkaisi Telegram-kanavallaan viestin, jossa hän sanoi kaupungin valtauksen vievän vielä aikaa.
”Prigožin toppuuttelee sitä, että Bahmutia ei ihan päivässä vallata”, sanoo HS:n Ukraina-studion lähetyksessä asiantuntija John Helin.
”Tässä Prigožinilla on meneillään poliittinen peli, jossa hän yrittää pitää Wagnerin relevanttina Bahmutissa.”
Venäjä on käyttänyt Bahmutissa Wagnerin värväämiä vankisotilaita. Kesästä alkaen Wagner rekrytoi noin 50 000 vankia, joista ehkä jo 30 000–40 000 on kuollut.
Kun vankisotilaat on kohta kaikki tapettu, Wagnerin rooli väistämättä pienenee. Venäjän sodankäyntiä se ei välttämättä muuta, vaikka Venäjän vakituiset asevoimat ovat omaksuneet Wagnerin taktiikoita.
Tilanne Bahmutissa ei silti ole kääntymässä Ukrainan eduksi. Venäjällä on yhä tiukka ote kaupungista kolmesta suunnasta, eikä Ukraina kykene huoltamaan joukkojaan kuin pienten peltoteiden kautta.
”Tilanteen täysi kääntäminen [Ukrainan voitoksi] näyttää epätodennäköiseltä, varsinkin kun mutakausi on nyt alkamassa”, Helin sanoo.
”Ukraina tarvitsisi vahvaa vastahyökkäystä, ja näissä olosuhteissa tämä vaikuttaa kyseenalaiselta.”
Se ei ole edes varsinainen tarkoitus. Ukraina pyrkii kuluttamaan Venäjän sotavoimaa niin että sen olisi helpompi hyökätä keväällä.
Tämäkin tavoite vaikuttaa yhä vaikeammalta. Bahmutissa Venäjä on edennyt tapattamalla tuhatmäärin vankeja itsemurhahyökkäyksissä. Yhtä ukrainalaista kohden on kuollut jopa viisi venäläistä.
Tammikuun puolenvälin jälkeen myös Ukrainan tappiot ovat kasvaneet, Helin sanoo. Nyt yhtä ukrainalaista kohden kuolee ehkä vain kaksi venäläistä, jopa vähemmänkin. Ukrainalla on vähemmän sotilaita, joten sillä ei olisi varaa tällaisiin tappiolukuihin.
”Kysymys on siitä, palveleeko Bahmut enää Ukrainaa Venäjän joukkojen kuluttamisessa. Ja kannattaako Ukrainan yrittää tilanteen täyttä kääntämistä, jos se maksaa Ukrainalle järkyttävän määrän miehiä?”
Sodan johdosta onkin Ukrainassa ristivetoa. Presidentti Volodymyr Zelenskyi on määrännyt Bahmutiin lisäjoukkoja, kun asevoimien komentaja Valerii Zalušnyi haluaisi kenties jo vetäytyä tappioita välttääkseen.
Zelenskyi on ankkuroinut Bahmutiin paljon poliittista pääomaa.
”Bahmutista on tehty ukrainalaisessa diskurssissa todella tärkeä kaupunki. Zelenskyi on maalaillut Bahmutista kuvaa, jossa Ukrainan tukemisen jatkamistakin perustellaan sillä, että Ukraina kykenee voittamaan venäläiset”, Helin sanoo.
Helin muistuttaa, että viime kesänä nähtiin vastaava tilanne, jossa Ukraina ripustautui epätoivoiseen taisteluun.
Zelenskyi ripusti koko Donbasin kohtalon Severodonetskin puolustamiseen. Jääräpäinen taistelu johti siihen, että Ukraina menetti paitsi Severodonetskin myös Lysytšanskin kaupungin. Toivottomassa taistelussa kuoli sotilaita enemmän kuin Ukrainalla olisi ollut varaa.
Venäjällä asevoimien ja poliittisen johdon konflikti on kärjistynyt vielä pahemmin kuin Ukrainassa. Yksityisarmeija Wagner on saanut Bahmutissa suuren roolin.
”Wagner on ollut helppo tapa välttää vakituisen armeijan tappioita”, Helin sanoo.
Samalla Wagnerin johtaja Prigožin on saanut paljon vaikutusvaltaa. Kun taistelut eivät ole edenneet, Prigožin on hyökännyt puolustusministeri Sergei Šoigua ja asevoimien komentajaa Valeri Gerasimovia vastaan. Prigožin väittää, että hänen joukkonsa eivät saa tarvittavaa määrää ammuksia ja kuolevat siksi joukoittain.
Prigožinilla on yhteys presidentti Vladimir Putiniin. Aivan Putinin lähipiiriin Prigožin ei kuulu, vaikka näinkin usein väitetään.
HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Jenni Jeskanen sanoo, että usein käytetty nimitys ”Putinin kokki” on paljonpuhuva.
”Lopulta Prigožin on vain Putinin palvelija. Prigožin on riiviö, jonka toimintaa katsotaan läpi sormien”, Jeskanen sanoo.
Prigožin on otsikoissa melkein päivittäin myös Venäjällä. Keskiviikkoaamuna Venäjällä kerrottiin Prigožinin julkaisemasta viestistä, jonka mukaan Venäjä on vallannut Bahmutin itäosat, Jeskanen kertoo. Tieto pitää paikkansa.
Valtiollisilla kanavilla Prigožinia nähdään harvoin, ja hänen hyökkäyksistään Šoigua ja Gerasimovia vastaan ei julkisesti puhuta.
Prigožinin avoin vastarinta asevoimien johtoa vastaan pääsee harvoin julkisuuteen. Todellista poliittista kannatusta Prigožinilla on hyvin vähän.
Prigožinilla on intomieliset seuraajansa, jotka ovat omistaneet elämänsä sodan seuraamiseen. Heistä puhutaan ”turbopatriootteina”, jotka muodostavat uudenlaisen opposition. Heitä on kuitenkin Venäjällä hyvin pieni osa kansasta, Jeskanen kertoo.