Saksan puolustusministeri: Nord Stream -sabotaasista saatetaan yrittää lavastaa Ukrainaa

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikovin mukaan Ukrainan hallituksella ei ollut mitään tekemistä Nord Stream -kaasuputkien sabotaasin kanssa.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius EU:n puolustusministerien kokouksessa Tukholmassa keskiviikkona.

8.3. 13:29

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius varoitti keskiviikkona ennenaikaisten johtopäätösten tekemisestä Nord Stream -kaasuputkien sabotaasia koskien. Pistoriuksen mukaan räjäytys olisi voinut olla lavastus Ukrainan syyttämiseksi, raportoivat uutistoimisto Reuters ja saksalaislehti Die Welt.

”Ei ole ensimmäinen kerta tällaisten asioiden historiassa. Varon vetämästä johtopäätöksiä”, sanoi Pistorius.

Yhdysvaltalainen New York Times -sanomalehti (NYT) julkaisi tiistaina artikkelin, jonka mukaan kaasuputkien sabotaasin takana olisi saattanut olla ”Ukraina-mielinen ryhmä.”

Lehti pohjaa uutisensa nimeämättömiin viranomaislähteisiin, joiden tiedot pohjautuvat Yhdysvaltain saamaan uuteen tiedustelutietoon.

Pistoriuksen mukaan silloinkin täytyy miettiä eri vaihtoehtoja, jos selviää, että joku Ukrainaan liittyvä taho oli sabotaasin takana.

”Meidän täytyy tehdä selkeä ero siinä, oliko se ukrainalainen ryhmä, tapahtuiko se Ukrainan ohjeista vai ukrainamyönteinen ryhmä, joka toimi ilman hallituksen tietoa”, sanoi Pistorius Tukholmassa järjestetyssä EU:n puolustusministerien kokouksessa.

Pistoriuksen mukaan on ”yhtä todennäköistä”, että kyseessä olisi lavastettu operaatio Ukrainan syyttämiseksi.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock sanoi myös suhtautuvansa varauksella uusiin uutisointeihin ja totesi, että viranomaisten täytyy ensin saada valmiiksi tutkimuksensa.

”Totta kai seuraamme erittäin intensiivisesti kaikkia raportteja ja kaikkia löydöksiä, joita on saatavilla eri tahoilta”, sanoi Baerbock.

Myös erillinen saksalaismedioiden ARD:n ja Zeitin laatima raportti kertoi tiistaina, että Saksan viranomaiset olivat saaneet selville sabotaasissa käytetyn alukseen olleen vuokralla puolalaisesta ukrainalaisomisteisesta yrityksestä.

Selvityksen mukaan aluksen vuokrasi viisi miestä ja yksi nainen väärillä passeilla, eikä heidän kansalaisuutensa ole selvillä.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov sanoi keskiviikkona, että Ukraina ei ole sekaantunut putkien räjäytyksiin. Reznikovin mukaan raportit ovat ”hieman erikoisia” eikä Ukrainan hallituksella ollut sen kanssa mitään tekemistä.

”Se on kuin kunnianosoitus erikoisjoukoillemme. Mutta tämä ei ole meidän toimintaamme”, hän sanoi.

Sekä Reznikov että Saksan Pistorius sanoivat, etteivät ole huolissaan uusien raporttien vaikutuksesta länsimaiden tukeen Ukrainalle.

Myös presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak kiisti tiistaina Ukrainan minkäänlaisen osallisuuden tapahtuneeseen.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kutsui uusia raportteja tarkoitushakuisiksi yrityksiksi viedä huomiota muualle ja epäili yhdysvaltalaisviranomaisten mahdollisuuksia tietää asiasta mitään.

”On selvää, että henkilöt, jotka järjestivät hyökkäyksen haluavat saada aikaan harhautuksen. Tämä on selvästi hyvin koordinoitu mediakampanja”, väitti Peskov.

Venäjä on valittanut siitä, ettei sitä ole otettu mukaan räjähdyksen tutkintaan. Venäjä ja länsimaat ovat syytelleet viime elokuussa tapahtuneista räjähdyksistä toisiaan.

NYT:n tiedustelulähteiden mukaan putket sabotoinut ryhmä vastusti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat