Senaatti äänesti eläke­iän nostamisen puolesta Ranskassa

Useimmissa Ranskan naapurimaissa eläkeikä on vielä korkeampi.

9.3. 4:29

Ranskan senaatti on hyväksynyt äänestyksessä kansallisen eläkeiän nostamisen nykyisestä 62 vuodesta 64 vuoteen. Konservatiivijohtoinen parlamentti hyväksyi esityksen äänin 201 puolesta ja 115 vastaan.

Hallituksen pitkään työn alla olleen eläkeuudistuksen käsittely jatkuu torstaina. Senaatti pyrkii saamaan eläkelakipaketin käsitellyksi sunnuntaihin mennessä.

Ranskan ammattiliitot ovat nostattaneet maassa laajan protestiliikkeen eläkeuudistusta vastaan. Ranskalaiset työntekijät ovat pitkään nauttineet muita eurooppalaisia matalammasta eläkeiästä. Useimmissa Ranskan naapurimaissa eläkeikä on 65 vuotta tai enemmän.

Eläkelakien uudistus on ollut presidentti Emmanuel Macronin poliittisen ohjelman kärkihanke. Macronin hallituksen mukaan eläkejärjestelmän uusiminen on välttämätöntä, jotta vältetään järjestelmän vajoaminen taloudellisesti alijäämäiseksi. Liberaalipoliitikot ovat vastustaneet hanketta.

Hanketta vastustavat mielenosoitukset ja lakot ovat häirinneet muun muassa Ranskan polttoainekuljetuksia, juna- ja lentoliikennettä sekä satamien toimintaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat