Yhä useampi kiinalainen haluaa jättää maansa ja etsiä turvatumpaa tulevaisuutta Yhdysvalloista. Monelle ratkaisu merkitsee valtavaa riskiä, sillä matka on useimmiten tehtävä Kolumbian ja Panaman välillä sijaitsevan vaarallisen Dariénin kautta.
Asiasta kertovat muun muassa The Guardian, Yhdysvalloissa toimiva Radio Free Asia sekä brittiläinen Sky News.
Pohjois-Kolumbian Darién on vaikeakulkuinen, tietön suoalue. Alueella liikkuu aseistettuja joukkoja ja huumekauppiaita.
Ihmissalakuljetuksella tienaavat verkostot ovat pystyttäneet alueelle hökkelikyliä. Joskus niihin saadaan sähköä, useimmiten ei. Hökkeleiden takana odottaa koskematon viidakko.
Dariénin kautta matkaansa jatkavat kiinalaiset jättävät kotinsa kahdesta syystä: maata kurittaneet ankarat koronasulut ja Xi Jinpingin yhä sortavammaksi muuttuva hallinto ovat tehneet elämästä sietämättömän raskasta.
Radio Free Asia haastatteli joulukuussa Kolumbiassa nuorta Pekingistä paennutta isää, joka esiintyi jutussa turvallisuussyistä salanimellä Zhifeng. Hän kertoi lähteneensä Kiinasta jo elokuussa yhdessä 10-vuotiaan poikansa kanssa.
Zhifengin mukaan tulevaisuus Kiinassa olisi ollut toivoton, mutta enemminkin poliittisista syistä, ei koronatoimien vuoksi.
”Me kaikki pakenemme vainoa ja kaipaamme vapautta tällä matkalla”, hän kertoi.
The Guardianin haastattelema, Kiinasta Yhdysvaltoihin matkaa tekevä Xu ei aio palata Kiinaan todennäköisesti koskaan.
”Lähdin maasta [Kiinasta], eikä minulla ole suunnitelmia palata takaisin elävänä.”
The Guardian haastatteli Xuta tämän saavuttua Kolumbiassa sijaitsevaan satamakaupunki Necoclíin.
Monen muun Yhdysvaltoihin pyrkivän kiinalaisen tavoin Xu kertoo pettyneensä omaan kotimaahansa.
”Minusta tuntuu, että tämä maa [Kiina] on pettänyt meidät. Vainonnut meitä. Minun täytyy tehdä jotakin”, hän kertoi.
Necoclín kaupunki on suosittu turistikohde. Kiinalaisille se näyttäytyy eri tavalla, porttina Yhdysvaltoihin.
Kaupungista on tullut nopeasti tärkeä tukikohta siirtolaisille, jotka jatkavat matkaansa pohjoiseen, Panaman viidakkoalueille. Panamasta matka jatkuu monen Keski-Amerikan maan läpi Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle.
Dariénin rajanylitysalueen kautta on kulkenut aiemmin muun muassa haitilaisia, venezuelalaisia ja kuubalaisia siirtolaisia. Kiinalaisten siirtolaisten määrä kasvoi huomattavasti loppuvuoden 2022 aikana.
Panaman hallituksen tietojen mukaan noin 400 Kiinan kansalaista ylitti rajan Dariénissa vuoden 2022 tammi-kesäkuun aikana. Marraskuussa kiinalaissiirtolaisten rajanylityksiä oli 377, joulukuussa 695.
Tammikuussa 2023 rajan ylitti 913 kiinalaissiirtolaista. Se on 28 prosenttia kaikista kiinalaisten rajanylityksistä Dariénissa vuodesta 2010 lähtien.
Kiinalaissiirtolaisten määrä näkyy monin tavoin Necoclín katukuvassa. Rajanylitykseen valmistautuvat siirtolaiset käyvät syömässä satamaravintoloissa ja hankkivat paikallisista liikkeistä säänkestäviä retkivarusteita matkalleen.
Myös monet yritykset ovat huomanneet uuden asiakaskunnan. Yrittäjien kannalta siirtolaisten salakuljetukseen liittyvä liiketoiminta tuottaa enemmän kuin turismi.
”Laivalippujen myynti siirtolaisille on paljon tärkeämpi osa liiketoimintaamme kuin matkailuala”, paikallinen veneyhtiön omistaja Freddy Marín kertoi Radio Free Asialle. Hänen mukaansa yritys tarjoaa ”palvelua apua tarvitseville ihmisille”.
Oikaisu 9.3. kello 12.16: Poistettu jutusta virheellinen kartta.