Transnistria väittää Ukrainan määränneen alue­johtajan sala­murha­yrityksen, Ukraina kiistää

Transnistrian viranomaisten mukaan Ukraina olisi suunnitellut terroristi­hyökkäystä alueen pää­kaupungissa. Ukraina ja Moldova kiistävät väitteet.

Transnistriaa on kutsuttu Neuvostoliiton ulkoilmamuseoksi.

9.3. 11:54 | Päivitetty 9.3. 21:54

Venäjän tukema Transnistrian alueen separatisti­hallinto kertoi aikaisemmin torstaina estäneensä Ukrainan terrori-iskun, jonka kohteena olivat alueen viranomaiset. Ukraina ja Moldova kiistävät väitteet terrori-iskusta.

Asiasta kertovat muun muassa Venäjän valtion tietotoimisto Ria Novosti, Novaja Gazeta Europe ja STT.

Transnistria vetoaa YK:n turvallisuusneuvoston maihin, että neuvosto käsittelisi ”terrori-iskun” ja turvaisi Transnistrian turvallisuuden, uutisoi AFP.

Separatistihallinto kertoo ottaneensa kiinni epäillyt, ja he ovat tunnustaneet tekonsa. Heitä syytetään terrori-iskun suunnittelusta ja kahden tai useamman ihmisen salamurhan suunnittelusta.

Transnistrian viranomaisten mukaan suunnitellun hyökkäyksen takana oli Ukrainan turvallisuus­palvelu. Tietoja kaavaillusta hyökkäyksestä ei ole voitu vahvistaa muista lähteistä.

Transnistrian syyttäjä­viranomaisia edustavan Anatoli Guretskin mukaan hyökkäyksen kohteena olisi ollut alueen pääkaupunki Tiraspol, kertoo STT.

”He suunnittelivat, että uhreja olisi tullut mahdollisimman paljon, koska terroristi­hyökkäys oli tarkoitus tehdä pääkaupungin keskustaan”, Guretski sanoi.

Guretskin mukaan tarkoituksena oli myös tappaa Transnistrian johtoon kuuluvia.

Hyökkääjien suunnitelmana oli väitetysti räjäyttää kadun kulmaan parkkeerattu auto samalla hetkellä, kun hyökkäyksen kohteena olevat korkeat virkamiehet olisivat ajaneet ohi. Asiasta uutisoineen Transnistrian julkisen TV-kanavan mukaan autosta olisi löytynyt kahdeksan kiloa räjähteitä, ruuveja, muttereita ja johtoja, kertoo Novaja Gazeta Europe.

TV-kanava on myös julkaissut lyhyen videon, jossa väitetysti kuulustellaan hyökkäyksen suunnittelusta epäiltyä.

Moldova kiisti tiedot Ukrainan väitetyistä suunnitelmista välittömästi. Transnistria on Moldovaan kuuluva kaistale, joka rajautuu Ukrainan lounaisosaan.

Myös Ukrainan turvallisuus­palvelu SBU kiisti torstaina väitteet. Sen mukaan sillä ei ole mitään tekemistä väitetyn hyökkäyksen kanssa, vaan kyseessä on Kremlin masinoima provokaatio, STT kertoo.

”Kaikkia Transnistrian valetasavallan lausuntoja, jotka koskevat SBU:n osallistumista terrori-iskun valmisteluun, tulisi pitää täysin Kremlin järjestämänä provokaationa”, SBU:n lausunnossa sanottiin.

Venäjän puolustus­ministeriö syytti helmikuun lopussa Ukrainaa Venäjä-mielisen Transnistrian kaappaus­suunnitelmista. Tällöin Ria kertoi, että Ukraina aikoo lavastaa Venäjän tekemän hyökkäyksen Transnistriaan, jotta se saisi syyn tunkeutua kiistellylle alueelle.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau piti helmikuussa HS:n haastattelussa Venäjän väitteitä maalle tyypillisenä propagandana ja hölynpölynä.

Moldovan presidentti Maia Sandu puolestaan syytti helmikuussa Venäjän suunnittelevan Moldovan hallituksen kaatamista hallituksen­vastaisina mielen­osoittajina esiintyvien "sabotöörien" avulla.

Transnistrian viranomaiset kertoivat viime vuoden keväällä useista aseellisista iskuista, joiden tekijät jäivät epäselviksi. Transnistria syytti iskuista Ukrainaa, Ukraina puolestaan piti tuolloinkin iskuja Venäjän lavastuksena.

Transnistrian hallinto on voimakkaasti Venäjä-mielinen. Alueella on ollut Venäjän joukkoja Neuvosto­liiton kaatumisesta lähtien. Alue on julistautunut itsenäiseksi ja se on ilmaissut haaveensa Venäjään liittymisestä, mutta yksikään YK:hon kuuluva valtio ei ole sen itsenäisyyttä tunnustanut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat