Mielen­osoitukset levittäytyivät Tel Avivin lento­kentälle, kun Lloyd Austin saapui vierailulle – Keskustassa myös ammuskelua

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin esitti vierailullaan huolensa juutalaisten siirtokuntien väkivallasta palestiinalaisia vastaan. Austinin vierailun aikana Tel Avivin keskustassa tapahtui ammuskelu.

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant otti vastaan Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin Ben Gurionin lentokentällä torstaina iltapäivällä.

9.3. 14:14 | Päivitetty 10.3. 3:37

Torstaina kovan oikeiston hallituksen oikeusuudistuksia vastustavien israelilaisten joukko kokoontui Ben Gurion -lentokentän pääterminaaliin Tel Avivissa.

Mielenosoittajat tukkivat lentokentälle vievän tien. Liikenne pääterminaalin ulkopuolella oli iltapäivällä tukossa, ja osa ihmisistä oli hylännyt autonsa liikennekaaokseen.

Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Torstai-illalla Tel Avivin keskustassa tapahtui myös ammuskelu, jossa haavoittui kolme ihmistä, Reuters kertoo. Israelin poliisi kertoo ”neutralisoineensa” ampujan ja sanoo kyseessä olleen ”terroristi-isku”. Yksi haavoittuneista on kriittisessä tilassa, toisen vammoja kuvaillaan vakaviksi ja kolmannen puolestaan lieviksi.

Vilkkaalla kadulla oli Reutersin mukaan suuri määrä pelastusviranomaisia ja poliiseja. Kadun ravintolat olivat puolestaan tyhjenneet asiakkaista ihmisten paettua paikalta kesken illallisen.

Tietoa siitä, liittyikö ampuminen mielenosoituksiin, ei ollut heti tapahtumien jälkeen.

Israelin poliisin mukaan kyseessä oli Hamas-ryhmän aseistautuneen siiven tekemä isku.

Erikseen, Israelin asevoimat tappoi kolme palestiinalaista miehitetyllä Länsirannalla.

Ben Gurionin on Israelin suurin kansainvälinen lentokenttä ja sen kautta on arvioitu kulkevan vuorokauden aikana noin 65 000 matkustajaa.

Israelissa on protestoitu hallituksen suunnittelemaa uudistuspakettia vastaan jo viikkoja.

Mielenosoittajia Ben Gurion -lentokentän lähtöterminaaliin johtavalla tiellä.

Lentokentälle saapuneiden mielenosoittajien pyrkimys oli häiritä pääministeri Benjamin Netanjahun alkavaa ulkomaanmatkaa sekä Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin alkavaa Israelin-vierailua.

Netanjahun on määrä matkustaa kahden päivän mittaiselle vierailulle Roomaan iltapäivällä. Austin saapui Ben Gurionille puoliltapäivin.

Austinin oli tarkoitus saapua Israeliin jo keskiviikkona. Hän siirsi matkaansa kuitenkin torstaille, ja ilmoitti järjestävänsä sovitut tapaamisensa lentokentän läheisyyteen.

Mielenosoitusten lisäksi juuri ennen Austinin saapumista Israelin rajapoliisi tappoi kolme palestiinalaista taistelijaa Länsirannalla. Alkuvuosi on ollut Länsirannalla verisempi kuin kertaakaan sitten toisen intifadan eli palestiinalaisten kansannousun päättymisen vuonna 2005.

Lue lisää: Israelin joukot ratsasivat pakolais­leirin Länsi­rannalla, kuusi palestiinalaista kuoli tuli­taistelussa

Lue lisää: Valtiovarainministeri pahoitteli sana­valintaansa, oli vaatinut palestiinalais­kaupungin tuhoamista

Tiedotustilaisuudessaan Austin esitti huolensa juutalaisten siirtokuntien väkivallasta palestiinalaisia vastaan.

Hänen mukaansa Yhdysvallat ”vastustaa kaikkia tekoja, jotka voisivat herättää lisää turvattomuutta, mukaan lukien siirtokuntien laajentaminen ja myrkyllinen retoriikka”.

Austin kuitenkin vakuutti Yhdysvaltojen sitoutuneen huolehtimaan Israelin turvallisuudesta.

Hallituksen kiisteltyä oikeusuudistuslakia vastaan protestoineet mielenosoittajat tukkivat Ben Gurionille johtavan pääkadun.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun pääministeri Netanjahun hallitus kertoi aikeistaan siirtää hallitukselle korkeimman oikeuden valtaa.

Lakiesitys muuttaisi Israelin oikeusjärjestelmää niin, että parlamentti, knesset, pystyisi yksinkertaisella enemmistöllä ohittamaan korkeimman oikeuden päätöksen. Lakiesityksen mukaan hallitus pystyisi käytännössä nimittämään tuomarit.

Mielenosoittajien mukaan lakiesitys heikentäisi maan korkeinta oikeutta, rajoittaisi lainvalvontaa ja antaisi maan poliitikoille lisää valtaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat