Uganda valmistelee lakia, joka kriminalisoisi kuulumisen seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöihin

Tunnustautuminen seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöihin kuuluvaksi voisi jatkossa tuoda Ugandassa jopa kymmenen vuoden vankeus­rangaistuksen.

Ugandalainen poliisi kuulusteli Pride-marssia suunnitelleita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöaktiiveja Entebbessä vuonna 2016.

9.3. 20:46

Ugandan parlamentti ryhtyi torstaina käsittelemään laki­esitystä, joka toteutuessaan kriminalisoisi kuulumisen seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöihin.

Asiasta kertoi Reuters.

Ugandassa on jo nykyisin voimassa laki, joka kieltää samaa sukupuolta olevien sukupuoli­suhteet. Niistä voidaan rangaista jopa jopa elin­kautisella vankeudella. Saman kaltainen laki on voimassa yli 30 Afrikan maassa.

Tämä laki ei Ugandan lainsäätäjien mielestä kuitenkaan riitä.

Jos Ugandan parlamentti hyväksyy käsittelyssä olevan lakiesityksen, se tulee olemaan ensimmäinen laki Afrikassa, joka kriminalisoi pelkästään tunnustautumisen seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöihin kuuluvaksi, sanoo ihmis­oikeus­järjestö Human Rights Watch.

Jos lakiesitys hyväksytään, sen perusteella seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöön kuulumiseen tunnustautumisesta voisi saada jopa kymmenen vuoden vankeus­rangaistuksen.

Ugandan parlamentin käsittelemä lakiesitys on tuomittu jyrkästi ihmis­oikeus­järjestöissä. YK:n ihmis­oikeus­valtuutettu Volker Türk kertoi pitävänsä esitystä hyvin huolestuttavana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat