Jehovan todistajien valta­kunnan­salissa useita tappanut oli yhteisön entinen jäsen

Poliisin erikoisryhmän läsnäolo lähistöllä sattumalta pelasti todennäköisesti useita ihmishenkiä, poliisin edustaja sanoi perjantaina.

Poliisi eristi tapahtumapaikan Jehovan todistajien valtakunnansalin edessä Hampurissa.

9.3. 23:36 | Päivitetty 10.3. 13:58

Kahdeksan ihmistä kuoli ja useita loukkaantui ampumisessa Pohjois-Saksassa Hampurissa Alsterdorfin alueella torstai-iltana.

Ampuminen alkoi iltayhdeksän aikoihin Deelböge-kadulla sijaitsevassa Jehovan todistajien valtakunnansalissa, jossa oli alkanut kokoontuminen seitsemältä.

Hampurin poliisi vahvisti aamulla kahdeksan ihmisen kuolleen. Poliisi ilmoitti yöllä Twitterissä, että epäilty ampuja on kuolleiden joukossa. Kahdeksan ihmistä on vakavasti loukkaantunut.

Ammuskelun kuolonuhreista neljä oli miehiä, kaksi naista ja yksi syntymätön tyttölapsi. Hänen äitinsä oli 7. kuulla raskaana.

Ralf Anders Hampurin syyttäjänvirastosta kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että terroristisesta taustasta 35-vuotiaan tekijän kohdalla ei ollut viitteitä.

Ampuja oli aiemmin kuulunut Jehovan todistajiin, poliisin edustaja Thomas Radszuweit kertoi tiedotustilaisuudessa.

Ampujan kotoa löytyi runsaasti ammuksia. Hänen aseensa oli laillinen. Miehestä oli kuitenkin annettu nimetön vihje poliisille psyykkisellä perusteella. Hänen oli sanottu olevan vihainen Jehovan todistajille.

Viranomaisten mukaan oikeudellisia perusteita puuttua hänen tilanteeseensa ei kuitenkaan ollut.

”Seurakunnasta ei ollut tullut viestiä, että he pelkäisivät häntä”, Hampurin poliisijohtaja Ralf Meyer sanoi.

Hampurin poliisin vastaaviin tilanteisiin koulutettu erikoisyksikkö oli sattumalta lähellä ja pääsi nopeasti tapahtumapaikalle – ”Luojan kiitos”, sanoi johtaja Matthias Tresp Hampurin poliisista tiedotustilaisuudessa.

Trespin mukaan poliisin pääsy sisään rakennukseen ei ollut helppoa, sillä ovi oli suljettu. Ampuja yritti paeta poliiseja.

Trespin mukaan poliisin nopea pääsy rakennukseen pelasti todennäköisesti monta ihmishenkeä.

”Poliisit kuulivat laukauksen rakennuksen yläkerrasta. Mentyään yläkertaan he löysivät ruumiin.”

Aluksi poliisi ei ollut varma, onko ampuja toiminut yksin, mutta myöhemmin vahvistui, että ampujalla ei epäilty olevan rikoskumppaneita. Aluetta tutkittiin yöllä helikopterista lämpökameran avulla, poliisi sulki katuja ja partioi veneellä Alsterjoessa.

Poliisin mukaan alustavien tietojen perusteella vaikuttaisi, että tekijä olisi kuolleiden joukossa.

Ampuja aloitti rakennukseen sisään tulittamisen rakennuksen ulkopuolelta ennen kuin meni sinne sisään ja jatkoi ampumista siellä.

Der Spiegel -lehden haastattelemien naapurien mukaan laukausten sarjojen välillä oli taukoja, mahdollisesti aseen lataamisen takia.

Naapurit olivat myös nähneet poliisin potkaisevan rakennuksen oven auki. Rakennuksesta kannettiin toistakymmentä haavoittunutta läheiselle huoltoaseman pihalle poliisin ollessa sisällä rakennuksessa.

Illalla poliisi antoi alueelle vaaratiedotteen, ja ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa ja välttämään turhien puheluiden soittamista, jotta tietoliikenneverkot eivät ruuhkautuisi.

Hieman kello yhden jälkeen poliisin tiedottaja ennakoi vaaratilanteen alueella olevan pian ohitse.

Saksan Jehovan todistajien yhteisö kertoi perjantaina tiedotteessa olevansa syvästi suruissaan jäseniinsä kohdistuneesta iskusta.

Liittokansleri Olaf Scholz kertoi perjantaina pahoittelunsa väkivallanteon uhrien ja heidän läheisille.

Myös Hampurin pormestari Peter Tschentscher esitteli surunvalittelunsa ”järkyttävän” tapahtuman vuoksi Twitterissä.

Poliisit tutkivat ampumispaikkaa sisältä myöhään torstai-iltana.

Raskaasti aseistautuneita poliiseja tapahtumapaikalla torstai-iltana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat