Xi Jinping valittiin kolmannelle presidentti­kaudelleen, Putin onnitteli ”rakasta ystävää”

Xin presidenttikauden kesto ylittää edeltäjänsä.

Xi Jinping vannoi jälleen presidentinvalansa Pekingissä 10. maaliskuuta.

10.3. 5:52 | Päivitetty 10.3. 9:33

Kiinan johtaja Xi Jinping on valittu kolmatta kertaa maan presidentiksi. Xin valtakauden jatko on ollut jo selvää, mutta valinta virallistettiin perjantaiaamuna Pekingissä, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Äänestys pidettiin Kiinan kansankongressissa ja 69-vuotias Xi valittiin tehtäväänsä yksimielisesti, vaikka todellisuudessa muita ehdokkaita ei ollut. Äänestys kesti noin tunnin ja äänet oli laskettu noin 15 minuutissa.

Presidentin rooli on Xille lähinnä seremoniallinen, ja hänen todellinen vaikutusvaltansa on puolueen pääsihteerin tehtävässä. Pääsihteerin tittelin jatkon hän varmisti jo viime syksynä puoluekokouksessa.

Venäjän presidentti Valdimir Putin lähetti Xille onnittelunsa Kremlin julkaisemassa tiedotteessa, kertoo uutistoimisto AFP.

”Rakas ystävä, otathan vastaan vilpittömät onnitteluni. Venäjä arvostaa panostasi siteidemme vahvistamiseksi ja strategista yhteistyötä maidemme välillä”, Putin sanoo.

Xi on istunut presidenttinä jo kymmenen vuotta, mikä on aiemmin ollut Kiinan enimmäisaika presidentille. Nyt tuohon sääntöön tulee poikkeus.

Samassa tilaisuudessa perjantaina Xi valittiin myös kolmannelle kaudelleen keskussotilas­komission johtajaksi. Zhao Leji valittiin parlamentin johtajaksi ja Han Zheng varapresidentiksi. Kumpikin heistä on toiminut pitkään Xin rinnalla kommunistisessa puolueessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat