Kiovassa yllätysvierailulla oleva Marin Zelenskyille: Suomen tuki Ukrainalle jatkossakin rikkumaton

Marin osallistui ukrainalaisen sotasankarin muistotilaisuuteen kiovalaisessa luostarissa. Vierailusta ei ilmoitettu julkisuuteen etukäteen turvallisuussyistä.

Pääministeri Sanna Marin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lehdistötilaisuudessa Kiovassa perjantaina.

10.3. 13:27 | Päivitetty 10.3. 15:45

Helsinki/Kiova

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden presidentin toimistossa Kiovassa perjantaina iltapäivällä. Mittavien turvatoimien siivittämä tilaisuus ei sisältänyt suurta uutista. Ukrainan ja Suomen lippurivistön eteen asteli kaksi arkisesti pukeutunutta, toisiaan kiittelevää johtajaa.

Zelenskyi kiitti ”Ukrainaan saapunutta ystävää” eli Marinia, joka kunnioittaa ukrainalaisia taistelijoita, jotka ovat uhranneet henkensä demokratian puolesta– ja Suomea, joka on valinnut puolekseen Ukrainan.

Marin vastasi vakuuttamalla, että Suomen tuki Ukrainalle on jatkossakin rikkumaton.

Perjantaina asialistalla ovat Zelenskyin mukaan muun muassa Suomen tuki Ukrainalle sekä sanktiot Venäjää vastaan.

Valtioneuvoston kanslian mukaan Marin ja Zelenskyi keskustelivat yli kahden tunnin ajan. Aiheina olivat mainittujen lisäksi myös kansainvälisen tuen lisääminen ja ukrainalaisten selviäminen arjessa sodan keskellä.

”Venäjää vastaan tarvitaan kansainvälisiä sanktioita, jotta se ei voi jatkaa ohjus­terroriaan”, eleettömästi esiintynyt Ukrainan presidentti sanoi ja viittasi puheessaan myös lennokki-iskuihin.

Marin totesi, että Suomen 14. tukipaketti Ukrainalle on valmistelussa, mutta ei täsmentänyt sen enempää. Tähän mennessä Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikepakettien arvo on yli 750 miljoonaa euroa.

Pääministeri Marin ja ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr) ovat paraikaa vierailulla Kiovassa Ukrainan kutsusta. Pääministerin matkasta ei kerrottu etukäteen julkisuuteen turvallisuussyistä. HS seuraa vierailua paikan päällä.

Ohisalo allekirjoitti perjantaina kaksi yhteisymmärryspöytäkirjaa. Toinen, varapääministeri Oleksandr Kubrakovin kanssa kirjoitettu liittyy infrastruktuuriin, rakentamiseen ja jätehuoltoon. Luonnonvaraministeriön ministeri Ruslan Striletsin kanssa Ohisalo allekirjoitti pöytäkirjan ympäristönsuojelusta.

Sanna Marin ja Volodymyr Zelenskyi Pyhän Mikaelin luostarissa Kiovassa perjantaina.

Ennen tiedotustilaisuutta Marin ja Zelenskyi kävivät laskemassa kukkia Pyhän Mikaelin kultakupolisessa luostarissa Kiovassa. Valkovenäläinen oppositiomedia Nexta julkaisi kuvia tilaisuudesta.

Luostarissa järjestettiin muistoseremonia ukrainalaiselle sankarivainajalle, Dmytro ”Da Vinci” Kotsjubailolle. 27-vuotias Dmytro Kotsjubailo oli ensimmäinen Ukrainan sankarin arvonimen saanut vapaaehtoistaistelija. Kotsjubailo alkoi taistella Venäjää vastaan jo teini-ikäisenä. Hän kaatui Bahmutissa.

Medialle Marin kertoi vierailleensa myös sotasairaalassa Kiovassa, jossa tapasi ukrainalaisia sotilaita. Marin totesi, että tässä sodassa sankareita on vain yhdellä taholla: Ukrainalla.

Venäjä tähtää joka päivä siviileihin, Marin sanoi ja lupasi, että Suomi on Ukrainan tukena niin kauan kuin tarvitsee.

”Sydämissämme olette jo voittajia”, Marin sanoi.

Hän totesi Zelenskyin olevan vapauden symboli, lupaus paremmasta Euroopasta.

Kun Zelenskyiltä kysyttiin, minkä viestin hän haluaisi välittää suomalaisille, jotka myötäelävät Ukrainan tilannetta, hän vastasi olevansa kiitollinen tuesta.

”Suomalaiset ymmärtävät, mitä Ukraina käy läpi Venäjän kanssa.”

Sanna Marin tähdensi, ettei ole kohdannut yhtäkään suomalaista, joka kritisoisi sitä, että Suomi tukee Ukrainaa. Elämme pimeydessä, mutta yhdessä, oli Marinin viesti.

”Tässä asiassa ei ole jakautumista kansassa. Suomi on Ukrainan asialla.”

Yhdysvaltalaislehti The New York Times uutisoi muutama päivä sitten, että tiedustelutietojen mukaan syyskuisten Nordstream-iskujen takana olisi ukrainamielinen ryhmä. Nordstream-putkilinjoissa venäläistä maakaasua kulkee Saksaan.

Ukraina totesi uutisen jälkeen, ettei se tiedä iskujen tekijää. Zelenskyi toisti tämän perjantaina.

”Meillä ei ole mitään tekemistä asian kanssa. On vaarallista, että riippumaton joukkotiedotusväline väittää tällaista. Siitä hyötyy vain Venäjä, ja ehkä jotkut sidosryhmät, joilla on rahallisia motiiveja.”

Suomalaiset saapuivat Ukrainaan tiettävästi junalla. Ukrainan varaulkoministerin Jevhen Perebyinisin julkaisi twiitin videossa näkyy, kun Marin ja Ohisalo nousevat junasta.

”Minulla oli ilo toivottaa tervetulleeksi Kiovaan Suomen pääministeri Sanna Marin”, Perebyinis kirjoittaa.

Ulkoministeriö kertoi tänään erillisessä tiedotteessa, että Suomi toimittaa Ukrainalle yhteensä 29 miljoonaa euroa humanitaarista apua ja kehitysyhteistyötukea.

Kyseessä on jo toinen kerta, kun Marin vierailee Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan aikana. Toukokuussa Marin kävi Kiovan lisäksi tutustumassa Irpinin ja Butšan tuhoihin.

Marin ja Zelenskyi tapasivat toisensa lyhyesti myös helmikuussa järjestetyssä EU:n huippukokouksessa.

”On todella tärkeää käydä myös kasvotusten keskustelua Ukrainan tilanteesta. Ukraina tarvitsee niin humanitääristä kuin taloudellista tukea ja ennen muuta aseita ja raskaampaa aseistusta”, Marin sanoi tuolloin.

Marin ja Zelenskyi neuvottelupöydän ääressä perjantaina Kiovassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat