Suomelta 29 miljoonalla eurolla humanitaarista apua ja muuta tukea Ukrainaan

Ukraina on Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa. Hätäapua toimitetaan myös Moldovaan, jossa on paljon ukrainalaispakolaisia.

Mies kantoi pelastamiaan tavaroita raunioituneesta kodistaan Lvivin alueella torstaina.

10.3. 9:00

Suomi toimittaa Ukrainalle yhteensä 29 miljoonalla eurolla humanitaarista apua ja kehitysyhteistyötukea, ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan.

Ukraina on pyytänyt Suomelta tukea etenkin opetuksen, ympäristön ja säteilyturvallisuuden välittömiin ja pidempiaikaisiin tarpeisiin.

Nyt toimitettavasta avusta 15 miljoonaa euroa on humanitaarista apua ja 14 miljoonaa kehitysyhteistyötukea.

”Emme saa turtua sotaan. Kriisin keskellä ihmisten on saatava ruokaa, suojaa sekä lääkkeitä ja lasten on päästävä kouluun. Samaan aikaan meidän on tuettava Ukrainaa niin, että se pystyy myös toipumaan sodasta”, kehitys­yhteistyö- ja ulkomaan­kauppa­ministeri Ville Skinnari (sd) kertoo tiedotteessa.

Humanitaarisesta avusta viisi miljoonaa euroa kohdistuu YK:n humanitaarisen avun koordinaatio­toimiston Ukraina-rahastoon. Sieltä tuetaan suoraan muun muassa ruokaturvaa, terveyspalveluja ja hätämajoitusta sekä paikallisten järjestöjen avustustyötä.

Suomelle tärkeitä kumppaneita Ukrainassa ovat myös Maailman ruokaohjelma WFP sekä Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC), joiden kautta apua kohdistetaan yhteensä 5,4 miljoonaa euroa.

Osan humanitaarisesta avusta vievät perille suomalaiset kansalaisjärjestöt.

Suomalaisjärjestöjen työ keskittyy ruokaturvaan, psykososiaaliseen tukeen sekä koulutukseen. Suomen avussa painotetaan kaikkein haavoittuvimpien auttamista, erityisesti vammaisia ihmisiä.

Hätäapua toimitetaan myös Moldovaan, jossa on paljon ukrainalaispakolaisia.

Nyt kohdistetut 29 miljoonaa ovat osa hallituksen vuonna 2022 Ukrainan tukemiseen myöntämää yhteensä 70 miljoonan euron lisärahoitusta.

Tämän osuuden lisäksi Ukrainan tukemiseen kehitysyhteistyön kautta on varattu 37 miljoonaa euroa tälle vuodelle. Tämän myötä Ukraina on Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa, ulkoministeriö toteaa tiedotteessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat