”Se oli suuri poliittinen virhe” – Yritys saada oligarkki pois pakote­listalta johti Navalnyin säätiön johtajan hyllyttämiseen

Navalnyin korruptiosäätiön tutkinta avasi vyyhdin, jonka seurauksena Leonid Volkov hyllytti itsensä säätiön johtajan paikalta.

Vasemmalta oikealle radiokanava Eho Moskvyn päätoimittaja Aleksei Venediktov, pakotteiden kohteeksi joutunut oligarkki Mihail Fridman ja Leonid Volkov, joka on yksi Aleksei Navalnyin korruption vastaisen säätiön johtajista.

10.3. 18:30

Venäjän oppositiotoimijoiden keskinäinen taisto nousi torstai-iltana yhdeksi riippumattoman venäläismedian tärkeimmistä uutisista.

Lopputuloksena oppositiopoliitikko Leonid Volkov tunnusti ylittäneensä valtuutensa ja ilmoitti pitävänsä taukoa poliittisista tehtävistään. Volkov on oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruptionvastaisen säätiön FBK:n hallituksen puheenjohtaja ja yksi sen johtajista.

Asiaa puitiin etusivun uutisena venäläisessä riippumattomassa mediassa, esimerkkeinä Meduza, Novaja Gazeta Europe, Mediazona ja Dožd.

Volkov on myös FBK-säätiön poliittisen ja kansainvälisen toiminnan johtaja. Hän on edustanut säätiötä kansainvälisissä yhteyksissä, kuten Münchenin turvallisuus­konferenssissa viime helmikuussa yhdessä Navalnyin vaimon Julia Navalnajan kanssa.

Leonid Volkov

Volkov ilmoitti erostaan säätiön puheenjohtajan paikalta sen jälkeen, kun Eho Moskvy -radiokanavan entinen päätoimittaja Aleksei Venediktov julkaisi Euroopan komissiolle osoitetun yhteiskirjeen, jonka yhtenä allekirjoittajana on Volkov.

Kirjeessä pyydetään pakotteiden poistamista venäläisen sijoituskonserni Alfa Group Consortiumin johtajilta Mihail Fridmanilta, German Hanilta, Aleksei Kuzmitševilta ja Pjotr Avenilta.

Ensin Volkov kiisti allekirjoittaneensa dokumentin. Myöhemmin hän myönsi lähettäneensä jo viime vuoden lokakuussa Euroopan unionin korkealle edustajalle Josep Borrellille erillisen kirjeen, jonka sisältö oli sama. Volkov kertoo tehneensä asiassa virheen, koska ei allekirjoittanut kirjettä yksityishenkilönä vaan korruption vastaisen säätiön edustajana – eikä kertonut allekirjoittamisesta muille säätiön työntekijöille.

”Se oli suuri poliittinen virhe”, Volkov kirjoitti torstaina Twitterissä ja kertoi ylittäneensä valtuutensa. Hän aikoo keskustella lähiaikoina työtoveriensa kanssa jatkostaan säätiössä.

Volkov kuitenkin kieltää allekirjoittaneensa 7. helmikuuta päivätyn, Venediktovin jakaman yhteiskirjeen ja kertoo, ettei ole suostunut allekirjoituksensa käyttöön kirjeessä.

”Miten ja miksi tämä kirje ilmestyi Venediktoville tässä muodossa – en tiedä”, Volkov kirjoittaa ja väittää allekirjoitustaan kuvakäsitellyksi.

Meduza kertoo tavoittaneensa osan allekirjoittaneista, jotka vahvistivat allekirjoituksensa aidoiksi.

Venediktov julkaisi kirjeen heti sen jälkeen, kun Navalnyin korruptionvastainen säätiö FBK oli julkaissut uusimman korruptiotutkintansa. Tutkinnassa Venediktovia syytetään positiivisen mediajulkisuuden antamisesta Moskovan pormestarille suuresta summasta rahaa.

FBK:n tutkinnan mukaan Venediktov olisi saanut Moskovan pormestarilta Sergei Sobjaninilta 680 miljoonaa ruplaa sekä osallistunut aktiivisesti sähköisen äänestys­järjestelmän luomiseen, jota käytettiin laajasti vaalivilpin mahdollistamisessa.

Tutkinnan voi katsoa alla olevalta videolta englanniksi tekstitettynä.

Twitterissä FBK:n korruptiotutkimusten johtaja Maria Pevtših ei tahtonut kommentoida Fridmanin tapausta, mutta julkaisi twiittisarjan, jossa hän väittää, että Venediktov valehtelee saamistaan rahoista.

Lue lisää: Hyökkäyssodan alussa lakkautetun radio­kanavan pää­toimittaja: Venäjä on heitetty 40 vuotta ajassa taaksepäin

Aleksei Venediktov julkaisi Leonid Volkovin allekirjoitusta kantavan dokumentin sen jälkeen, kun FBK oli julkaissut häntä koskevan korruptiotutkinnan. Radiokanava Eho Moskvyn entinen päätoimittaja Venediktov on Venäjällä hyvin tunnettu hahmo. Eho Moskvy suljettiin Venäjällä maan hyökättyä Ukrainaan.

HS haastatteli Leonid Volkovia helmikuussa vain muutama päivä väitetyn yhteiskirjeen julkaisun jälkeen.

Tuolloin Volkov kertoi kannattavansa sitä, että henkilöpakotteiden kohteeksi joutuneella olisi mahdollisuus päästä pois pakotteiden alaisuudesta esimerkiksi kieltäytymällä työskentelemästä Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnolle.

Lue lisää: Kukaan ei odota helsinkiläisten tuhoavan Bahmutissa panssarivaunuja, mutta kaikkien on tehtävä osansa, sanoo FBK:n Leonid Volkov

Volkov ei haastattelun yhteydessä kertonut, että hän oli vedonnut Borrelliin jo syksyllä joidenkin oligarkkien vapauttamiseksi pakotteista. Twitterissä hän kuitenkin perustelee vetoomustaan Fridmanin puolesta samoilla ajatuksilla, joita esitti haastattelussa: Fridman lähti Venäjältä, tuomitsi Putinin sodan, muttei silti ole olemassa keinoa, jolla hän voisi päästä pakotteista eroon, Volkov kirjoittaa.

Volkov kertoo toivoneensa, että Fridmanin pakotteiden poistaminen asettaisi ennakko­tapauksen, jonka seurauksena lukuisat eri toimijat kieltäytyisivät yhteistyöstä Putinin hallinnon kanssa.

Haastattelussa HS kysyi myös Venäjän oppositiotoimijoiden riitaisuudesta. Volkov kielsi jyrkästi sen, ettei Venäjän oppositio pystyisi toimimaan yhdessä. Kommentti ei tuolloin päätynyt lopulliseen haastatteluun.

Torstaina yhdysvaltalaislehti The Financial Times kertoi, että oligarkit Mihail Fridman ja Pjotr Aven olisivat valmiita myymään osuutensa Alfa-pankista 2,3 miljardilla dollarilla päästäkseen irti pakotteista – siitä huolimatta, ettei heillä ole varmuutta siitä, että pakotteista luovuttaisiin tämänkään jälkeen.

Venäläisoligarkki Mihail Fridman pyrkii pääsemään irti pakotteista.

Fridman ja Aven joutuivat EU:n ja Britannian pakotelistalle helmikuun lopussa 2022, Dožd kertoo. Alfa on Venäjän suurin yksityinen liikepankki.

Syyskuussa The Wall Street Journal kirjoitti, että Fridman olisi tarjoutunut siirtämään miljardi dollaria henkilökohtaisesta omaisuudestaan ​​Ukrainan Alfa-pankille vastineeksi henkilö­pakotteidensa poistamisesta.

The Financial Timesin mukaan Fridman asuu Lontoossa, ja Aven lähti Venäjältä pian sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat