Parlamentti kuoppasi lopullisesti kiistellyn agentti­lain – Kreml puhuu ”provokaatioiden riskistä”

Laki olisi velvoittanut muun muassa kansalaisjärjestöjä, jotka saavat yli viidenneksen tuestaan ulkomailta, rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi.

Mielenosoittajia parlamenttitalon ulkopuolella Tbilisissä.

10.3. 10:59 | Päivitetty 10.3. 11:45

Georgiassa maan parlamentti on hylännyt lopullisesti kiistellyn lakiesityksen ulkomaiseksi agentiksi rekisteröitymisestä. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Hallituksen esitys äänestettiin perjantaina kumoon toisessa käsittelyssä, vaikka se oli aiemmin jo kertaalleen hyväksytty.

Hallitseva Georgialainen unelma -puolue lupasi jo torstaina hylätä esityksen. Parlamentin mukaan lopullisen hylkäyksen edellyttämää uutta käsittelyä ei olisi kuitenkaan ollut mahdollista järjestää lähipäivinä.

Laki olisi velvoittanut muun muassa kansalaisjärjestöjä, jotka saavat yli viidenneksen tuestaan ulkomailta, rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi. Esitys muistutti Venäjällä voimassa olevaa lakia.

Sadat hallitusta vastustavat ihmiset osoittivat mieltään parlamenttirakennuksen edustalla äänestyksen aikana.

Oppositio on vakuuttanut protestien jatkuvan niin kauan kuin on varmaa, että maa on palannut länsimyönteiselle tielle. Useiden kommentaattorien mukaan tämä edellyttäisi maan nykyhallinnon vaihtumista.

Venäjä ilmoitti perjantaina tarkkailevansa tilannetta. Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov sanoi, että Venäjä näkee mielenosoituksissa ”provokaation riskin” Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa. Peskovin mukaan Georgian ”venäläisvastaisten asenteiden” takana on Yhdysvallat.

Venäjän tukemat Etelä-Ossetian ja Abhasian kapinallisalueet ovat julistautuneet itsenäisiksi Georgiasta. Venäjä on tunnustanut alueiden itsenäisyyden.

Georgia ilmoitti vuosi sitten yhtä aikaa Ukrainan ja Moldovan kanssa hakevansa EU:n jäsenyyttä. Kahdelle viimeksi mainitulle EU myönsi hakijamaan aseman viime kesänä, mutta Georgialta unioni sanoi edellyttävänsä vielä uudistuksia.

Kiistellystä lakiesityksestään huolimatta Georgian hallitus on vakuuttanut olevansa sitoutunut kansan suuren enemmistön kannattamaan pyrkimiseen sekä EU:n että Naton jäseneksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat