YK aikoo tyhjentää Jemenin rannikolla vuosikausia lojuneen täyden öljy­tankkerin

Tyhjennysoperaatiota varten YK on ostanut toisen tankkerin, jota huolletaan Kiinassa. Se matkaa Jemeniin toukokuussa.

Hodeidan sataman lähelle ankkuroidun tankkerin lastissa on toista miljoonaa tynnyriä raakaöljyä.

10.3. 11:31

YK aikoo tyhjentää Jemenin rannikolle hylätyn öljytankkerin, jota ympäristöjärjestöt ovat kuvailleet kelluvaksi aikapommiksi. Aluksessa on pitkälti toista miljoonaa tynnyriä raakaöljyä.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n edustajan Achim Steinerin mukaan järjestö on ostanut tankkerin, jota huolletaan parhaillaan Kiinassa. Tämän jälkeen tankkerin on määrä lähetä kohti Jemeniä, jonne se saapunee toukokuussa, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Jemenin pohjoisosassa sijaitsevan Hodeidan sataman lähelle ankkuroidun tankkerin lasti on määrä tyhjentää YK:n alukseen.

”Tahdon kuitenkin tehdä selväksi, että kyseessä on riskialtis operaatio, joka voi vielä epäonnistua”, Steiner muistutti.

Yksi mahdollinen syy epäonnistumiseen voi olla raha, sillä tankkerin tyhjentäminen ja aluksen hankkimien maksaa noin 129 miljoonaa dollaria, mutta summasta uupuu vielä kymmeniä miljoonia dollareita.

Tankkeri on kellunut merellä vuodesta 2015, eikä sitä ole huollettu millään lailla.

YK on aikaisemminkin turhaan yrittänyt neuvotella Jemenin pohjoisosia hallitsevien huthi-kapinallisten kanssa sopimusta, jotta tankkeria päästäisiin tyhjentämään ja huoltamaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat