Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tiedottaja Ibrahim Kalın sanoi torstaina, että Turkki suhtautuu myönteisesti Suomen ja Ruotsin kurdijärjestö PKK:n vastaisiin toimiin. Ne eivät kuitenkaan riitä maiden Nato-jäsenyyden ratifiointiin.
Asiasta kertoi perjantaina turkkilaislehti Hürriyet.
”Olemme tyytyväisiä Ruotsin ja Suomen toimiin taistelussa PKK:ta vastaan, mutta se ei riitä. Olemme todenneet, että on ryhdyttävä toimiin terrorismin rahoituksen ja propagandan estämiseksi”, Kalın sanoi.
Kalın kiitti etenkin Ruotsia lainkäytön tehostamisesta.
”Jatkamme tiiviisti terrorismin torjuntaan liittyvien vaiheiden seuraamista”, hän kertoi.
Turkin presidentin tiedottaja Ibrahim Kalın.
Kalınin mukaan Turkki aloittaa pian uuden neuvottelukierroksen Suomen ja Ruotsin kanssa. Neuvotteluihin osallistuu hänen mukaansa oikeus-, ulko-, puolustus- ja sisäministeriön sekä kansallisen tiedustelujärjestön virkamiehiä.
Turkki perui helmikuulle suunnitellut kolmikantaneuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa sen jälkeen, kun äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan Koraanin Tukholman Turkin suurlähetystön edessä lauantaina.
Kalınin mukaan uusista neuvotteluista sovittiin Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin pyynnöstä. Stoltenberg oli keskustellut asiasta tapaamisessaan Erdoğanin kanssa.
Kalınin mukaan Turkki tukee Naton laajentumista ”periaatteessa.”
”Aiemmin muut maat olivat odottaneet pitkään uusia jäseniä. Tarkoitan Kreikan asennetta. Olemme ilmaisseet konkreettiset turvallisuushuolemme. Sovimme tänään kokouksessamme, että seuraava kokous pidetään pian”, Kalın sanoi.
HS:n toimittaja Katriina Pajari kysyi perjantaina Kiovassa pääministeri Sanna Marinilta (sd) kommenttia Kalınin lausuntoihin.
”Suomi on omalta osaltaan mielestäni toimeenpannut Madridissa sovitut asiat. Ei pitäisi olla esteitä Suomen Nato-jäsenyydelle”, Marin vastasi.
Hänestä esteitä Ruotsinkaan jäsenyydelle ei pitäisi olla.
”Keskustelut jatkuvat, ja me odotamme, että Suomi ja Ruotsi ovat Nato-jäseniä jo ennen Vilnan [heinäkuista] huippukokousta”, hän jatkoi.
Pääministeri Sanna Marin piti tiedotustilaisuuden suomalaiselle medialle Kiovassa perjantaina.
Turkki ja Unkari ovat ainoat maat, jotka eivät ole vielä hyväksyneet Suomea ja Ruotsia Naton jäseniksi.
Perjantaina Turkin presidentti Erdoğan vahvisti myös maan seuraavien vaalien päivämäärän. Aikaistetut vaalit aiotaan pitää 14. toukokuuta. Turkkilaiset äänestävät tuolloin sekä presidentistä että parlamentista.