Pääministeri Marin osallistui Kiovassa Kotsjubailon hautajaisiin – Kuka hän oli?

Dmytro ”Da Vinci” Kotsjubailo, 27, kuoli tiistaina Bahmutin taisteluissa. Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan hän on yksi Ukrainan nuorimmista sankareista.

Dmytro Kotsjubailo kaatui tiistaina Bahmutissa. Presidentti Volodymyr Zelenskyi ja pääministeri Sanna Marin kunnioittivat sankarivainajan muistoa perjantaina.

10.3. 18:58 | Päivitetty 10.3. 20:32

Pääministeri Sanna Marin vieraili perjantaina Kiovassa tapaamassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä. Vierailunsa aikana Marin kävi laskemassa kukkia Pyhän Mikaelin luostarissa ukrainalaisen Dmytro ”Da Vinci” Kotsjubailon muistolle.

Mikä on tämän nuoren, Bahmutissa kaatuneen sankarivainajan tarina?

”Hän on puolustanut itsenäisyyttämme ja kansamme arvokkuutta vuodesta 2014” Zelenskyi sanoi sosiaalisen median julkaisuissa.

Kotsjubailosta kertovat muun muassa The Kyiv Independent ja Kyiv Post.

The Kyiv Independentin mukaan Kotsjubailo osallistui vuonna 2014 mielen­osoitusten ja kansalaislevottomuuksien aaltoon Ukrainassa.

Kotsjubailo liittyi ukrainalaisen Oikean sektorin vapaaehtois­joukkoihin ja taisteli Venäjää vastaan Donbasissa vuonna 2014.

Kotsjubailosta tuli komppanian päällikkö vuonna 2015.

Vuonna 2021 Kotsjubailosta tuli yksi kaikkien aikojen nuorimmista ukrainalaisista sotilaista, joka on saanut Ukrainan sankari -nimityksen.

Marraskuussa 2022 nationalistisen Oikea sektori -liikkeen joukoista muodostettiin prikaati. Kotsjubailo johti yhtä prikaatin pataljoonaa. Kotsjubailon pataljoona tunnettiin nimellä ”Da Vincin sudet”. Lempinimensä ”Da Vinci” Kotsjubailo sai siitä, että hän unelmoi taiteilijan urasta.

Ukrainan sisäministerin neuvonantajan Anton Geraštšenkon mukaan Kotsjubailo haavoittui vakavasti vuonna 2014 Bahmutissa. Hän palasi myöhemmin rintamalle.

”Niin kauan kuin vaara on olemassa, pidän kansalaisvelvollisuutena suojella Ukrainaa ase kädessä”, Kotsjubailo sanoi eräässä Radio Freedomin haastattelussa.

Kotsjubailoa muistellaan sankarivainajana.

Ukrainan ulkoministeriö on kutsunut Kotsjubailota ”vapaaehtoiseksi, rohkeaksi ja omistautuneeksi mieheksi”.

”Muistamme aina sankarimme.”

Bahmut on tähän mennessä Ukrainan sodan pisin ja verisin taistelu. Lähes yhdeksän kuukautta kestäneessä taistelussa suuria tappioita ovat kärsineet niin Venäjä kuin Ukraina, raportoi Politico.

Jevgeni Prigožinin johtaman Wagnerin sanotaan heittäneen sotilaitaan – joista monet ovat olleet venäläisistä vankiloista värvättyjä – rintamalle kuin lihamyllyyn.

Myös ukrainalaiset tunnustavat kärsineensä Bahmutissa merkittäviä tappioita. Yksi kaatuneista on Dmytro Kotsjubailo.

Viimeksi tällä viikolla Zelenskyi puolusti päätöstään pitää Ukrainan joukot taistelemassa piiritetyssä kaupungissa. Perusteluna on, että jos Venäjä onnistuu valtaamaan Bahmutin, he pääsevät etenemään pitemmälle.

”He voisivat mennä Kramatorskiin, he voisivat mennä Slovjanskiin, tie olisi avoin venäläisille Bahmutin jälkeen muihin Ukrainan kaupunkeihin Donetskin suuntaan”, Zelenskyi sanoin Politicon mukaan.

"Siksi miehemme pysyvät siellä."

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat