Belgia kieltää Tiktokin hallituksensa puhelimista

Alueellisista hallituksista Flanderissa on rajoitettu Tiktokin käyttöä. Maan pääministeri kehottaa muitakin alueita asettamaan Tiktok-rajoituksia.

Kiinalaisomisteisen Tiktok-sovelluksen tietoturvaa on arvosteltu lukuisissa maissa.

10.3. 17:50

Belgia kieltää kiinalaisomisteisen Tiktok-sovelluksen käytön liittohallituksen työpuhelimilla.

Belgian pääministeri Alexander De Croo kertoi kiellosta perjantaina, ja asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP sekä Politico-verkkolehti.

Belgian liittohallituksen työntekijät eivät enää saa käyttää Tiktok-sovellusta työpuhelimillaan. Kyse on tilapäisestä kiellosta, ja jatkoa arvioidaan uudestaan puolen vuoden päästä.

Flanderin aluehallitus ilmoitti torstaina rajoittavansa työntekijöidensä pääsyä Tiktokiin työpuhelimillaan. Pääministeri De Croo kehotti myös muita aluehallintoja soveltamaan samaa toimintatapaa.

Kansallinen turvallisuusneuvosto Belgiassa on varoittanut riskeistä, jotka liittyvät Tiktokin keräämiin suuriin tietomääriin. Tiktokin omistaa kiinalainen Bytedance-yritys, joka belgialaisten mukaan tekee yhteistyötä Kiinan tiedustelupalvelun kanssa.

”Meidän ei pidä olla naiiveja”, De Croo sanoi lausunnossaan perjantaina.

”Tietojemme turvallisuuden on oltava etusijalla.”

Belgia ei ole Euroopan ainoa maa, jonka hallinnossa Tiktokin käyttöä on rajoitettu. Tanskan parlamentti kehotti helmikuussa jäseniään poistamaan laitteiltansa Tiktokin ”vakoiluriskin takia”.

Euroopan komissio ja parlamentti ovat kieltäneet sovelluksen käytön jäseniltään. Rajoituksia on rapakon takanakin Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Suomessa eduskunta ei ole kieltänyt Tiktok-sovelluksen käyttöä kansanedustajilta ja muilta työntekijöiltä. Puolueilla on kuitenkin ollut asiassa omia käytäntöjään.

Tiktok kertoi alkuviikosta, että se aikoo uudistaa tietoturva­strategiaansa Euroopassa.

Lue lisää: Nurkkaan ahdistettu Tiktok lupaa parantaa tieto­turvaa Euroopassa

Osana uudistuksia Tiktok on ilmoittanut alkavansa tänä vuonna säilyttää eurooppalaisten käyttäjien tietoja Euroopassa. Tietojen siirtäminen jatkuisi vielä ensi vuonna. Tietojen säilyttämistä varten Tiktok aikoo avata kaksi uutta datakeskusta Eurooppaan, toisen Irlantiin ja toisen Norjaan.

Tiktok lupaa vähentää tietojen siirtoa Euroopan ulkopuolelle ja vähentää työn­tekijöidensä pääsyä käyttäjätietoihin.

Tiktokin käyttäjätietoja säilytetään nykyisellään Yhdysvalloissa ja Singaporessa, kertoo brittimedia The Guardian. Lehden mukaan Tiktok on kiistänyt, että Kiinan hallinnolla olisi pääsyä tai mahdollisuutta manipuloida sen dataa tai algoritmeja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat