Sveitsissä huuto­kaupataan Tyranno­saurus Rexin luuranko

Kyseessä on ensimmäinen T-Rex -huutokauppa Euroopassa ja vasta kolmas maailmanlaajuisesti.

Huutokaupattava T-Rex-luuranko on 67 miljoonaa vuotta vanha.

11.3. 21:29

67 miljoonaa vuotta vanha Tyrannosaurus Rex -dinosauruksen luuranko huutokaupataan Sveitsin Zürichissä, kertoo uutistoimisto AFP.

”Trinityksi” nimetty dinosaurus kaupataan Kollerin huutokauppakamarissa 18. huhtikuuta. Kyseessä on ensimmäinen vastaavanlainen kauppa Euroopassa, ja vasta kolmas maailmanlaajuisesti.

3,9 metriä korkean luurangon hinnaksi on arvioitu 6–8 miljoonaa Sveitsin frangia, eli 6,1–8,15 miljoonaa euroa. Kollerin huutokauppakamarin mukaan kyseessä on kuitenkin varsin maltillinen arvio, sanoo Kollerin luonnontieteen historiaan liittyvästä kokoelmasta vastaava Christian Link.

”[Trinity] on yksi upeimmista olemassa olevista T-Rexin luurangoista, hyvin säilynyt ja upeasti restauroitu”, sanottiin kamarista.

Link kertoo toivovansa jonkin museon ostavan luurangon.

Luuranko koostuu kolmesta eri T-Rex -yksilön luustosta, mutta sen kallo on yhden ja saman yksilön. Luurangon lahjoitti Kollerille yksityishenkilö.

Luut kaivettiin ylös vuosien 2008 ja 2013 välillä Yhdysvalloissa Montanassa ja Wyomingissa. Vuonna 2021 Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan maailmassa on löytynyt vain 32 täyskasvuisen Tyrannosaurus Rexin luurankoa. Suurin osa niistä on eri laitosten kokoelmissa.

Aiemmin maailmanlaajuisesti on huutokaupattu kaksi T-Rexin luurankoa. Molemmat myytiin Christie’sin huutokauppakamarissa: toinen vuonna 1997 noin 7,9 miljoonan euron ja toinen vuonna 2020 noin 30 miljoonan euron arvosta.

Viime vuonna brittiläinen Christie’s, jolla on huutokauppakamareita monessa maassa, veti Hongkongissa myynnistä kolmannen Montanasta ylös kaivetun luurangon luita koskevien väitettyjen epämääräisyyksien vuoksi.

Luuranko on vajaat neljä metriä korkea.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat