Israelin lauantaiset mielenosoitukset pääministeri Benjamin Netanjahun hallitusta vastaan olivat maan historian suurimmat, kertoo Haaretz-lehti verkkosivuillaan.
Mielenosoitusten järjestäjien mukaan eri kaupunkien kaduille kerääntyi jopa puoli miljoonaa ihmistä. Jo kymmenen viikon ajan ihmiset ovat protestoineet lakiuudistuksia, jotka vastustajien mukaan rapauttavat Israelin demokratiaa merkittävästi.
”Kyse ei ole oikeudellisesta reformista vaan vallankumouksesta, joka tekee Israelista täysimittaisen diktatuurin”, sanoi uutistoimisto Reutersin Tel Avivissa haastattelema mielenosoittaja Tamir Guytsabry.
Oppositiojohtaja Yair Lapid kertoi väkijoukolle eteläisessä Be'er Shevan kaupungissa, että meneillään on ”historiamme suurin kriisi”.
”Terrorismin aalto lyö meitä, taloutemme romahtaa, raha pakenee maasta. Iran allekirjoitti eilen uuden sopimuksen Saudi-Arabian kanssa. Mutta ainoa asia, mistä tämä hallitus välittää on Israelin demokratian murskaaminen”, Lapid sanoi Haaretzin mukaan.
Netanjahun hallituksen ajama uudistus vähentäisi korkeimman oikeuden laillisuusvalvojan roolia merkittävästi. Se rajoittaisi tapauksia, joissa korkein oikeus voi arvioida lakiesityksen peruslaillisuutta. Israelissa ei ole perustuslakia vaan samaan tapaan toimivia peruslakeja.
Parlamentti voisi myös jatkossa yksinkertaisella enemmistöllä kumota korkeimman oikeuden päätökset, joissa on arvioitu, että ehdotettu laki on peruslain vastainen.
Lisäksi uudistus antaisi hallitukselle lisää määräysvaltaa siihen, keitä nimitetään korkeimman oikeuden tuomareiksi.
Netanjahun oikeistolainen hallitus aikoo jatkaa uudistuksen edistämistä alkavalla viikolla. Oikeusministeri Yariv Levin on sanonut, että uudistuksen keskeisimmät osat pyritään hyväksymään ennen kuin parlamentti jää tauolle huhtikuun toinen päivä.