WHO:n johtaja: Koronaviruksen alkuperän selvittäminen on ”tieteellinen ja moraalinen välttämättömyys”

Maailmanlaajuista pandemiaa on nyt takana reilut kolme vuotta.

Tedros Adhanom Ghebreyesus kuvattuna Syyriassa 1. maaliskuuta.

12.3. 12:21

COVID 19 -tautia aiheuttavan viruksen alkulähteen selvittäminen on ”tieteellinen ja moraalinen välttämättömyys”, Maailman terveysjärjestön johtaja sanoi koronapandemian ”vuosipäivän” jälkeen.

Lauantaina 11. maaliskuuta tuli täyteen kolme vuotta siitä, kun Maailman terveysjärjestö (WHO) luokitteli koronaviruksen aiheuttaman tautiaallon pandemiaksi.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kommentoi koronapandemiaa ja sen nykytilaa Twitterissä sunnuntaina.

”Yli kolme vuotta COVID 19 -kriisiä takana ja liian monta ihmishenkeä on menetetty. Liian moni ihminen kärsii yhä, muun muassa pitkästä covidista. Emme koskaan lopeta vaatimasta henkiä pelastavien välineiden oikeudenmukaista saatavuutta”, Ghebreyesus kirjoittaa.

Lauantaina julkaistun People’s Vaccine Alliance -järjestön avoimen kirjeen mukaan epätasainen rokotteiden jakelu maailmalla johti arviolta 1,3 miljoonan ihmisen turhaan kuolemaan.

Ghebreyesusin mukaan viruksen alkuperän selvittämiseksi on tutkittava kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Selvitystyö on ”tieteellinen välttämättömyys tulevien tautiaaltojen ehkäisemiseksi” ja ”moraalinen välttämättömyys miljoonien kuolleiden ja pitkän covidin kanssa elävien tähden”.

Koronaviruksen uskotaan saaneen alkunsa vuonna 2019 kiinalaisesta Wuhanin kaupungista, jossa sijaitsee virustutkimuslaboratorio.

FBI:n arvion mukaan koronaviruspandemia alkoi ”todennäköisimmin potentiaalisesta laboratoriovahingosta Wuhanissa”. Myös Yhdysvaltain energiaministeriö on todennut, että kiinalaislaboratoriossa tapahtunut vuoto oli todennäköisin syy koronaepidemian puhkeamiseen.

Suomessa koronapandemian vaikutukset realisoituivat 12. maaliskuuta 2020, kun hallitus päätti neuvottelussaan suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet suositeltiin perumaan toukokuun loppuun saakka ja myös muita kokoontumisia suositeltiin harkittavaksi riskiarvioiden pohjalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat