Texasissa etsitään kadonnutta radioaktiivista laitetta

Ehjänä laite ei ole vaarallinen. Jos sen sisällä olevaan radioaktiivisen materiaaliin pääsee käsiksi, se voi kuitenkin olla erittäin haitallista.

12.3. 23:16

Houstonin alueella Yhdysvaltojen Texasissa on kadoksissa radioaktiivista materiaalia sisältävä laite.

Yhdysvaltalaisen NBC-uutiskanavan mukaan kyseessä on radiografinen kamera, joka toimii kuin kannettava röntgen-laite. Sitä käytetään piilorakenteiden löytämiseen muun muassa rakennus- ja öljyteollisuudessa.

Kameran sisällä on radioaktiivista materiaalia, mutta Texasin terveysviranomaisten mukaan sen ei pitäisi aiheuttaa sivullisille vaaraa, eivätkä säteilyarvot kameran ulkopuolella nouse, ellei suojakuori rikkoudu.

Jos suojakuori rikkoutuu, laite on kuitenkin varsin vaarallinen.

”Jos joku pääsisi käsiksi siihen osaan kapselia, jossa radioaktiivinen materiaali on, se on erittäin haitallista, voi menettää sormia”, sanoi terveysviranomaisen tiedottaja Lara Anton.

Laite kuuluu yhtiölle nimeltä Statewide Maintenance Company.

Se katosi torstaina pakettiautosta lounasravintolan ulkopuolella. Laitetta on etsitty viiden mailin eli noin kahdeksan kilometrin säteeltä ravintolasta tuloksetta.

Antonin mukaan myös panttilainaamoista on kyselty.

Laite painaa lähes 25 kiloa. Kyse on siis huomattavasti suuremmasta laitteesta kuin taannoin Australiassa, jossa kaivosyhtiö Rio Tinto hukkasi pikkuruisen radioaktiivisen kapselin 1 400 kilometrin mittaisen tien varrelle. Kapseli löytyi viikkojen etsinnän tuloksena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat