Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat sota­harjoitukset, Pohjois-Korea testasi risteily­ohjuksia

Harjoitukset ovat suurimmat viiteen vuoteen. Tutkijan mukaan niissä näkyy jo Yhdysvaltojen Pohjois-Korean politiikan muutos.

Sotaharjoitukset olivat alkamassa Etelä-Korean luoteisosassa maanantaina.

13.3. 9:16

Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat maanantaina suurimmat yhteiset sota­harjoituksensa viiteen vuoteen samalla, kun Pohjois-Korea ilmoitti testanneensa kahta sukellusveneestä laukaistavaa ydinohjusta.

”Kaksi risteilyohjusta osui tarkasti niille tarkoitettuihin maaleihin merellä”, vakuutti Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Pohjois-Korean mukaan testin tarkoituksena oli varmistua, että maa kykenee käyttämään ydinpelotettaan eri paikoista. YK:n pakotteet eivät tarkkaan ottaen kiellä Pohjois-Koreaa testaamasta risteilyohjuksia, mutta viittaukset ydinaseeseen eivät luonnollisestikaan olisi sallittuja.

Sotilastarkkailijoiden mukaan maanantaisesta testistä huolimatta on hyvin epävarmaa, onko Pohjois-Korealla kunnollista kykyä käyttää sukellusveneitä ohjuksien laukaisuun.

Eteläkorealaisen Ewhan yliopiston professorin Park Won-gonin mukaan Pohjois-Korean valtiollisen median kuvien perusteella näyttää siltä, että ohjus tai ohjukset ammuttiin sukellusveneen ollessa pinnan yläpuolella.

”Silloinhan sukellusveneestä ampumisessa ei juuri ole järkeä, koska sitä ei voi tehdä huomaamattomasti. Vaikka Pohjois-Korea sanoo käyttävänsä aseita tietyllä tavalla, on eri asia, onko heidän sanomisillaan uskottavuutta”, Park pohti.

Lue lisää: Soulin pormestari: Etelä-Korean pitäisi kehittää oma ydinase

Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteisen sotaharjoituksen on määrä kestää kymmenen päivää. Tutkijan mukaan Vapauden kilveksi nimetyssä sotaharjoituksessa näkyy muutos Yhdysvaltojen Pohjois-Korean politiikassa.

Vaikka Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean virallinen kanta edelleen on se, että Pohjois-Korean on luovuttava ydinaseistaan ennen kuin neuvottelut pakotteiden poistamisesta voidaan aloittaa, uskoo tutkija Yhdysvaltojen jo hyväksyneen, ettei Pohjois-Korea tee niin koskaan.

”Vapauden kilvestä tulee hyvin erilainen, niin määrällisesti kuin laadullisestikin, verrattuna viime vuosien harjoituksiin”, uskoi World Institute for North Korea Studies -ajatushautomon tutkija An Chan-il.

Eläköityneen eteläkorealaiskenraalin Chun In-bumin mukaan Pohjois-Korea käyttää todennäköisesti uutta, suurempaa harjoitusta syynä panostaa entistä kiivaammin kiellettyyn aseohjelmaansa.

”Erilaisia ohjustestejä ja jopa ydinkoe on odotettavissa. Pelottelu jatkuu, minkä ei pitäisi olla yllätys”, ennakoi entinen kenraali.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat