Abhay ja Supriyo menivät naimisiin kaksi vuotta sitten, mutta laki ei tunnusta sitä – Asia voi muuttua pian

Samaa sukupuolta olevien avioliitto on laillistettu Aasian maista vain Taiwanissa. Intiassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat kuitenkin selvästi kohentuneet viimeisen vuosikymmenen aikana.

Abhay Dang ja Supriyo Chakraborty menivät naimisiin kaksi vuotta sitten. Heidät kuvattiin tammikuussa kotonaan Hyderabadissa.

13.3. 10:27

Intialaiset Abhay Dang ja Supriyo Chakraborty menivät naimisiin kaksi vuotta sitten, mutta laki ei tunnusta miehiä aviopariksi.

Asia voi kuitenkin muuttua pian, sillä Intian korkein oikeus alkaa maanantaina käsitellä useiden samaa sukupuolta olevien parien vetoomuksia heidän avioliittojensa tunnustamiseksi.

Dangin, 36, ja Chakrabortyn, 32, vetoomus on yksi niistä, jonka oikeus päätti ottaa käsittelyyn.

”Olemme unelmoineet siitä pitkään”, Dang sanoo pariskunnan kotona Hyderabadissa.

Pariskunnan häät järjestettiin kauempana kaupungista siltä varalta, että sana leviäisi ja syntyisi häiriöitä. Häitä oli turvaamassa poliiseja ja järjestysmiehiä.

”Emme halunneet ottaa riskejä”, Chakraborty sanoo.

Vuosikymmenen yhdessä ollut pariskunta välttyi naimisiin mennessään oikeudellisilta seuraamuksilta, mutta heillä ei ole samoja oikeuksia kuin naimisissa olevilla heteropareilla.

”Suhteemme on yhtä todellinen kuin mikä tahansa muukin suhde. Miksi meiltä pitäisi evätä nämä oikeudet?” sanoo Chakraborty.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin on tehty Intiassa viimeisen vuosikymmenen aikana useita parannuksia, pitkälti korkeimman oikeuden päätöksillä.

Vuonna 2014 transsukupuoliset tunnustettiin Intiassa kolmanneksi sukupuoleksi. Kolme vuotta myöhemmin Intian korkein oikeus tunnusti seksuaalisen suuntautumisen asiaksi, joka kuuluu yksityisyydensuojan alle.

Vuonna 2018 korkein oikeus mitätöi siirtomaa-ajalta peräisin olleen lain, joka kielsi samaa sukupuolta olevien välisen seksin.

Viime vuonna korkein oikeus päätti, että sekä naimattomilla että samaa sukupuolta olevilla pareilla tulee olla oikeus sosiaalietuuksiin.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet kohtaavat kuitenkin edelleen Intiassa vastarintaa muun muassa uskonnollisilta ryhmiltä ja Intian hindunationalistihallitukselta.

Viime vuonna korkeimman oikeuden paneeli suositteli yksimielisesti korkeimman oikeuden tuomariksi avoimesti homoseksuaalia Saurabh Kirpalia.

Hallitus kuitenkin vastusti nimitystä ”kansalliseen turvallisuuteen” liittyvien huolien perusteella viitaten muun muassa Kirpalin seksuaaliseen suuntautumiseen ja hänen ”intiimiin suhteeseensa” ulkomaalaisen kanssa.

Jos oikeusprosessi johtaa vähemmistöjen toivomaan lopputulokseen, Intiasta tulisi Taiwanin jälkeen vasta toinen Aasian maa, jonka laki tunnustaa samaa sukupuolta olevien avioliiton.

Vaikka korkein oikeus päättäisi samaa sukupuolta olevien liittojen tunnustamisen puolesta, pääministeri Narendra Modin edustama Intian kansanpuolue (BJP) voi vielä laittaa kapuloita rattaisiin.

Viime vuonna puolueen parlamenttiedustaja Sushil Modi sanoi, että ”samaa sukupuolta olevien avioliitto aiheuttaisi täyden kaaoksen yksityiselämää koskevien lakien herkän tasapainon kanssa”. Modin mukaan asia vaikuttaisi ”perheeseen, lapsiin ja kasvatukseen”.

Mayank Kalralla ja Sougata Basulla on asiasta erilainen kokemus. He saivat kaksi lastaan sijaissynnytyksellä ennen kuin sijaissynnyttäjän käyttö vuonna 2021 kiellettiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöiltä ja naimattomilta pareilta.

Bengalurussa asuva perhe on ”yhtä tavallinen ja yhtä täynnä rakkautta kuin kenen tahansa muunkin”, isät sanovat.

Pari uskoo, että samaa sukupuolta olevien avioliittojen tunnustaminen edesauttaisi sateenkaariperheiden hyväksyntää ja normalisoimista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat