”Pysy vahvana rakkaani” – Vankilassa istuvan Navalnyin vaimo vetosi Oscar-gaalassa miehensä ja Venäjän vapauden puolesta

Kanadalaisohjaaja Daniel Roherin Navalny-elokuva palkittiin parhaan pitkän dokumentin Oscarilla.

Julia Navalnaja puhui Oscar-yleisölle varhain maanantaina Suomen aikaa Los Angelesissa. Puhetta kuuntelivat vangitun oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tytär Darja, poika Zahar sekä parhaan pitkän dokumenttielokuvan Oscarin Navalny-elokuvallaan voittanut ohjaaja Daniel Roher.

13.3. 12:45

Elokuvien Oscar-gaalassa Los Angelesissa nähtiin varhain maanantaina Suomen aikaa pieni lisäohjelmanumero, kun tuli vuoroon palkita parhaan pitkän dokumenttielokuvan Oscar. Palkinnon nappasi kanadalaisen Daniel Roherin ohjaama Navalny, joka kertoo myrkytetyn ja vankilaan heitetyn venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin tarinan.

Roher toi lavalle mukanaan muun muassa Navalnyin lapset Darjan ja Zaharin sekä vaimon Julia Navalnajan, joka esitti tervehdyksensä sekä juhlayleisölle että miehelleen.

”Mieheni on vankilassa vain siksi, että hän on kertonut totuuden. Mieheni on vankilassa vain siksi, että hän on puolustanut demokratiaa”, 46-vuotias taloustieteilijä Navalnaja sanoi.

Hän päätti lyhyen puheenvuoronsa sanoihin: ”Aleksei, unelmoin päivästä, jolloin pääset vapaaksi ja maamme on vapaa. Pysy vahvana rakkaani.”

Roher totesi omassa puheessaan omistavansa Oscar-palkintonsa Navalnyille ja kaikille maailman poliittisille vangeille.

”Aleksei, maailma ei ole unohtanut elintärkeää viestiäsi: meidän ei pidä pelätä diktaattorien ja autoritaarisuuden vastustamista, missä ikinä ne nostavatkaan päätään”, Roher sanoi.

Navalnyi on Venäjän presidentin Vladimir Putinin merkittävimpiä vastustajia.

Trillerimäiseksi luonnehdittu elokuva Navalnyistä on saanut jo ennen Oscariaan useita kansainvälisiä palkintoja. HS kertoi elokuvasta viime vuoden toukokuussa ja arveli, että kyseessä on ”ehkä vuoden tärkein dokumentti”.

Elokuvassa kerrotaan muun muassa Navalnyihin kohdistuneesta murhayrityksestä novitšok-hermomyrkyllä.

Aleksei Navalnyi, 46, tuomittiin helmikuussa 2021 ehdonalaisrikkomuksesta kahden ja puolen vuoden vankeuteen. Viime vuoden maaliskuussa hänet tuomittiin yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen kavalluksesta ja oikeuden halventamisesta.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Navalnyi on poliittinen vanki ja häntä vastaan nostetut syytteet sekä oikeudenkäynnit ovat olleet huiputusta ja esimerkki Venäjän muuttumisesta yhä diktatorisemmaksi maaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat