CNN: Demokraatit pelkäävät, että Kamala Harris voi olla Joe Bidenille paino­lasti

Yhdysvaltalaiskanava CNN:n mukaan useat demokraattipoliitikot ovat huolissaan varapresidentti Kamala Harrisin negatiivisesta vaikutuksesta presidentti Joe Bidenin vaalikampanjaan. Toisaalta Harris voi auttaa myös vetoamaan uusiin äänestäjäryhmiin.

Jamaikalais- ja intialaistaustainen varapresidentti Kamala Harris on sekä yhdysvaltain ensimmäinen vähemmistötaustainen varapresidentti että ensimmäinen naisvarapresidentti.

14.3. 15:24

Monet korkeassa asemassa olevat demokraattipoliitikot uskovat, että varapresidentti Kamala Harris voisi osoittautua demokraatti­presidentti Joe Biden vaalikampanjalle painolastiksi ja poliittiseksi ongelmaksi, jos Biden päättäisi hakea jatkokaudelle vuonna 2024.

Näin kertoo yhdysvaltalaiskanava CNN. Kanava pohjaa näkemyksensä keskusteluihin, joita se on käynyt noin kolmenkymmenen korkeassa asemassa olevan demokraatti­poliitikon kanssa.

CNN:n puhuttamat demokraatti­poliitikot pelkäävät, että jos negatiiviset tuntemukset ”perimys­järjestyksessä” toisena olevaa Harrisia kohtaan eivät muutu, saattavat ihmiset kääntyä äänestämään jotain muuta presidentiksi ja varapresidentiksi pyrkivää paria.

Presidentti ja varapresidentti hakevat jatkokaudelle yhdessä, eli yhden menestys vaikuttaa molempien jatkomahdollisuuksiin.

”Juuri nyt hän [Kamala Harris] vaikuttaa olevan ongelma”, eräs demokraatti­poliitikko harmitteli CNN:n mukaan. Hän oli huolissaan Harrisin kannatus­luvuista ja Bidenin mahdollisuuksista tulla valituksi uudelleen presidentin virkaan.

Harrisin uskotaan kuitenkin pysyvän Bidenin aisaparina myös, jos tämä hakee jatko­kaudelle.

”Olemme saavuttaneet paljon, mutta vielä riittää tekemistä”, Harris sanoi varainkeruu­tilaisuudessa CNN:n mukaan.

Suuret odotukset Harrisin, Yhdysvaltojen ensimmäisen naispuolisen, afro­amerikkalaisen ja aasialais­amerikkalaisen varapresidentin noususta merkittävämpään rooliin Bidenin rinnalla ovat hiipuneet, kun Harris on varapresidenttinä pitkälti jäänyt Bidenin varjoon.

Bidenin avustajien mukaan presidentti on sitoutunut varmistamaan, että Harris on avainpelaaja, aivan kuten Biden oli itse toimiessaan presidentti Barack Obaman vara­presidenttinä.

Alkuvuodesta Harris edustikin Yhdysvaltoja esimerkiksi Münchenin turvallisuus­konferenssissa, jossa Harris julisti Venäjän tekevän Ukrainassa rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Lue lisää: Yhdys­valtain Harris: Venäjä on tehnyt rikoksia ihmisyyttä vastaan

Harrisin liittolaisten mukaan varapresidentti on loukussa media­myllytyksessä, jota republikaanit ovat johtaneet hänen ensimmäisestä varapresidentti­vuodestaan lähtien, CNN kertoo.

Heidän mielestään Harrisin mahdollisuudet muuttaa julkista kuvaansa ovat rajatut, koska varapresidentti toimii lähtökohtaisesti presidentin taustalla.

Harrisin puolustajien mukaan kyse ei ole siitä, että yhdysvaltalaisille tulisi vakuuttaa varapresidentin osaamista ja omistautumista tehtävälleen siinä tapauksessa, että 80-vuotias Biden estyisi hoitamasta presidentin tehtäviään.

Puolustajien mukaan kyse on enemmänkin yhdysvaltalaisten totuttamisesta johonkin uuteen: poliittista valtaa käyttävään mustaan naiseen.

”Ihmisten täytyy tottua näkemään johtajina naisia, ja värillisiä naisia, piste”, sanoo demokraattien vanhempana avustajana toiminut Laphonza Butler.

Useiden lähteiden mukaan Bidenin uudelleenvalintaan voisi riittää jo pelkästään se, jos naisten ja ei-valkoisten äänestys­prosenttia saataisiin nostettua Harrisin avulla ajamalla näille äänestäjäryhmille tärkeitä asioita.

Joe Biden ja Kamala Harris Valkoisessa talossa 27. helmikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat