Venäjän-mielinen ääniharava Aivo Peterson pidätettiin Virossa

Vaikka Peterson ei päässytkään parlamenttiin, hänen saamansa tuki on puhuttanut Virossa. Peterson kävi vaalikampanjaansa Moskovasta ja Venäjän miehittämiltä alueilta Itä-Ukrainasta käsin välineenään sosiaalinen media.

Aivo Petersonin vaalimainos.

14.3. 10:40

Viron vaalien jymy-yllättäjä, Aivo Peterson, on vangittu epäiltynä valtion vastaisesta toiminnasta.

Harjun käräjäoikeus päätti Petersonin pidätyksestä kahdeksi kuukaudeksi lauantaina. Vähän aiemmin Viron suojelupoliisi kapo tiedotti epäilevänsä Petersonia alustavasti Viron tasavallan vastaisen suhteen luomisesta.

Hänen epäiltiin jatkavan toimintaansa vapaudessa.

Peterson yllätti nousemalla venäjänkielisen Itä-Virumaan toiseksi suosituimmaksi ehdokkaaksi 3 968 äänellä.

Vaikka äänimagneetti ei päässytkään parlamenttiin pienen vasemmisto­puolueen riveistä, hänen saamansa tuki on puhuttanut Virossa. Peterson kävi vaali­kampanjaansa Moskovasta ja Venäjän miehittämiltä alueilta Itä-Ukrainasta käsin sosiaalisen median avulla.

Jo Petersonin puheet venäläisellä propaganda­kanava Solovjovlivessä hätkähdyttivät Virossa helmikuun lopulla. Virolainen lehdistö raportoi hänen yllyttävän ihmisiä kapinaan.

Suuren osan 50 minuutin ruutuajasta Peterson käytti Kremlin virallisten näkemysten toistoon Mariupolissa ja Donetskissa käyneen virolaisen silminnäkijän ominaisuudessa. Hän sanoi haluavansa estää sen, että toinen tai kolmas rintama tulisi Viroon.

Hän ehdotti Viroon demilitarisoitua aluetta. Ennen muuta hän pyrki esiintymään rauhan puolustajana, kuten on tehnyt myös lukuisissa omissa videoissaan.

”Jokainen euro, joka menee sotaan, on poissa ihmisiltä.”

Viroon Peterson palasi vaalien jälkeen, jolloin lehdistön kiinnostus heräsi marginaalista noussutta ääniharavaa kohtaan.

Lue lisää: Viron­venäläinen kommentaattori huolestui venäjän­kielisten äänestys­käyttäytymisestä

Aiemmin Peterson on vilahdellut mielenosoituksissa, esimerkiksi koronarokotuksia vastustavissa.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt myös video, jossa Peterson leikkaa punaisen värisiä alushousuja Tallinnassa Venäjän lähetystön edessä olevasta aidasta, johon ihmiset olivat kiinnittäneet niitä protestiksi Venäjän Ukrainassa käymää hyökkäyssotaa ja sotilaiden tekemiä raiskauksia vastaan.

Peterson on kuulunut Viron keskustapuolueeseen ja sosiaalidemokraatteihin, jonka riveistä hän pyrki Narvan kaupungin­valtuustoon huonolla menestyksellä.

Vasta viime vuonna rekisteröidyn yhdistyksen, Koos rahu eest Eestis eli Yhdessä rauhan puolesta Virossa, kautta Peterson nousi valokeilaan. Yhdistyksen sivujen mukaan puolustus­kulut eivät saisi ylittää prosenttia brutto­kansantuotteesta. Vaaleissa liike yhdisti rivinsä Viron yhdistetyn vasemmisto­puolueen kanssa.

Alun perin Petersonin sukunimi oli Krõlov. Hän on syntyperäinen Viron kansalainen, joka varttui Etelä-Virossa Elvassa, opiskeli rajavartijaksi ja työskenteli itärajalla Narva-Jõesuussa vuoteen 2004. Viime aikoina hän on tiettävästi työskennellyt hierojana ja kiropraktikkona.

Entiset tutut asepalvelusajoilta ihmettelivät hänen Venäjä-mielisiä lausuntojaan viikkolehti Eesti Ekspressin haastattelussa. Lehden mukaan kapo oli kuitenkin jo vuonna 2010 kiinnittänyt huomiota hänen suhteisiinsa Venäjän valtion agendaa ajaviin median edustajiin.

Viron yleisradioyhtiön haastattelussa Peterson sanoi käyneensä Itä-Ukrainassa hyvän­tekeväisyys­järjestö Vošroždenien eli Uudelleensyntymän mukana. Hän myönsi, että matka tuskin olisi ollut mahdollinen ilman Venäjän turvallisuuspalvelun apua.

Kapo epäilee valtion vastaisen suhteen luomisesta Petersonin lisäksi toista Viron kansalaista sekä vakituisen oleskeluluvan omaavaa Venäjän kansalaista.

Ainakin kaksi Petersonin Koos-liikkeen perustamis­kokouksen kuvissa näkyvää miestä on viime kuukausien aikana menettänyt vakituisen oleskelu­lupansa Virossa ja siirtynyt itärajan yli. Sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaa vastaan, kapo on mitätöinyt seitsemän Viron vakituisen asukkaan oleskeluluvan valtion turvallisuuteen vedoten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat