NY Times: Kansain­välinen rikos­tuomio­istuin pyrkii nostamaan kaksi syytettä Venäjän mahdollisista sota­rikoksista

Myös presidentti Vladimir Putinin syyttäminen on periaatteessa mahdollista.

Presidentti Vladimir Putin tapasi Venäjän lapsiasiainvaltuutetun Maria Lvova-Belovan helmikuussa 2023.

13.3. 17:39

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC pyrkii nostamaan syytteet kahdesta Ukrainan sotaan liittyvästä rikoskokonaisuudesta, kertoo sanomalehti The New York Times (NYT). Syytteet koskisivat ukrainalaisten lasten ja nuorten kaappaamista Venäjälle sekä Venäjän iskuja Ukrainan siviili-infrastruktuuria vastaan.

Kyse olisi ensimmäisistä sotarikossyytteistä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Tiedossa ei ole, keitä vastaan ICC nostaisi syytteet. Kansainvälisen rikostuomioistuin ei kommentoi NYT:n tietoja.

Valtionjohtajilla ei ole immuniteettia ICC:n syytteiltä. Myös presidentti Vladimir Putinin syyttäminen on siis periaatteessa mahdollista, mutta käytännössä epätodennäköistä. Rikostuomioistuin ei aloita oikeudenkäyntiä poissaolevana.

Prosessi syytteiden nostamisesta etenee ICC:ssä niin, että pääsyyttäjä Karim Khan esittää syytteiden nostamista tuomaripaneelille. Paneeli päättää, riittävätkö todisteet syytteen nostamiseen vai tarvitaanko lisätodisteita.

Khan on kertonut päätavoitteensa olevan lapsikaappausten tutkimisen. ”Lapsia ei voi kohdella sotasaaliina”, Khan sanoi.

Venäjä on hyökkäyksensä alkuviikoista lähtien kaapannut tuhansia ukrainalaislapsia Venäjälle ja sijoittanut heitä uudelleenkoulutusleireille. Kansainvälisen oikeuden mukaan siviilien siirtäminen rajojen yli sodan aikana voi olla sotarikos.

Ukrainan mukaan kaapattuja lapsia olisi maaliskuun alkuun mennessä kaapattu noin 16 000. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kaapattuja on ainakin 6 000 ja leirejä vähintään 43. Lapset pyritään adoptoimaan venäläisperheisiin.

Venäjä ei ole pyrkinyt peittelemään toimintaa, vaan on esittänyt sen humanitaarisena apuna valloittamiensa alueiden lapsille. Venäjän lapsiasiainvaltuutettu Maria Lvova-Belova on usein julkisuudessa ja mainostaa adoptio-ohjelmaa.

Toinen syyte koskisi Venäjän järjestelmällisiä iskuja Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan kaukana taisteluista.

Todennäköisyys syytteiden etenemiseen on pieni. Kansainvälinen rikostuomioistuin ei käsittele syytteitä poissaolevana, eikä Venäjä luovuta kansalaisiaan tuomioistuimeen vapaaehtoisesti.

Venäjä on kiistänyt syyllistyneensä sotarikoksiin, mutta kansainväliset ja ukrainalaiset sotarikostutkijat ovat keränneet todisteita rikoksista hyökkäyksen alusta asti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat