Italiaan saapunut alkuvuonna jo yli 20 000 siirtolaista

Puolustusministeri Guido Crosetton mukaan Wagner pyrkii vaikuttamaan Italian kykyyn ja haluun tukea Ukrainaa.

Italian puolustusministeri Guido Crosetto osallistui helmikuussa Naton puolustusministerikokoukseen Brysselissä.

13.3. 21:20

Italian puolustusministeri Guido Crosetto syyttää venäläistä palkka-armeija Wagneria siirtolaisten ajamisesta kohti Eurooppaa.

Italian sisäministeriön mukaan maahan on saapunut alkuvuonna noin 22 000 siirtolaista. Vuosina 2021 ja 2020 siirtolaisia saapui vastaavana aikana noin 6 000.

”Siirtolaisilmiön eksponentiaalinen kasvu Afrikan rantavaltioista on merkittäviltä osin Wagnerin hybridisodankäyntiä. Wagnerin strategiana on käyttää merkittävää painoarvoaan joissain Afrikan maissa”, Crosetto sanoo.

Crosetton mukaan Wagner pyrkii vaikuttamaan Italian ”geostrategisiin valintoihin” eli Ukrainan tukemiseen.

”EU, Nato ja länsimaat ovat ymmärtäneet, että kyberhyökkäykset ovat osa maailmanlaajuista yhteenottoa, jonka Ukrainan sota avasi. Niiden pitäisi myös ymmärtää, että Etelä-Euroopan rintama on päivä päivältä vaarallisempi.”

Crosetto ei esittänyt todisteita tai avannut tarkemmin, millä tavalla Wagner toimisi siirtolaisten määrän lisäämiseksi.

Wagner todella vaikuttaa useissa Afrikan maissa, etenkin Keski-Afrikan tasavallassa ja Malissa. Venäjän tiedetään pyrkineen hajottamaan Euroopan poliittista yhtenäisyyttä maahanmuuttoon liittyvillä hybridioperaatioilla.

Esimerkiksi tunnettu historioitsija ja Ukrainan asiantuntija Timothy Snyder on kiinnittänyt huomiota siihen, että Euroopan siirtolaiskriisiä vauhditti syksyllä 2015 se, että Venäjä liittyi silloin Syyrian sotaan. Yli miljoonan turvapaikanhakijan saapuminen Eurooppaan hajotti EU:n poliittista yhtenäisyyttä samaan aikaan kun Venäjä kävi Itä-Ukrainassa sotaa.

Puolustusministeri Crosetto edustaa Italian hallitusta johtavaa laitaoikeistolaista Italian veljet -puoluetta, jonka kärkiteema on ollut Afrikasta saapuvan maahanmuuton lopettaminen.

Maahanmuutto on kuitenkin jatkunut monin verroin vilkkaampana kuin viime vuosina sen jälkeen, kun Italian veljien pääministeri Giorgia Meloni aloitti syyskuussa.

Siirtolaiset saapuvat Italiaan useimmiten huterilla veneillä yli Välimeren, ja kymmenien ihmisten kuolemaan johtavat onnettomuudet ovat tavallisia. Helmikuun lopussa yli 70 ihmistä kuoli Italian rannikolla sattuneessa haaksirikossa.

Lue lisää: Lähes 60 siirtolaista kuoli haaksirikossa Italian rannikolla, uhreista 12 on lapsia

Sunnuntai-iltana kerrottiin ainakin 30 Libyasta lähteneen siirtolaisen olevan kadoksissa merellä.

Italian pitkäaikainen tavoite on ollut siirtolaisliikenteen aiheuttama taakan jakaminen EU:ssa tasaisemmin, mihin pohjoisemmat EU-maat ovat suhtautuneet nihkeästi.

Crosetton kommentteihin yhtyi maanantaina Italian ulkoministeri Antonio Tajani, joka valtiovierailullaan Israelissa kertoi Italian olevan huolissaan, ”koska siirtolaisia saapuu paljon Wagnerin hallitsemilta alueilta”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat