New Yorkin autoiskun tekijä säästyi kuoleman­tuomiolta

Safyllo Saipov tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Manhattanin pyöräväylälle New Yorkissa on asetettu valkoinen pyörä terrori-iskun uhrien muistoksi.

14.3. 7:46

NEW YORKISSA lokakuussa 2017 terrori-iskun tehnyt Safyllo Saipov on tuomittu elinkautiseen vankeus­rangaistukseen, uutisoivat muun muassa CNN ja BBC.

Valamiehistön tehtävä oli päättää, tuomitaanko Uzbekistanissa syntynyt mies kuolemaan vai elinkautiseen vankeuteen. Kuolemantuomio annetaan vain, jos valamiehistö äänestää sen puolesta yksimielisesti.

Saipov, 34, viettää tuomionsa Yhdysvaltojen turvallisimmaksi luokitellussa vankilassa Coloradon osavaltiossa. Hänellä ei ole mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen vankeuteen.

Saipov ajoi muutto­yrityksen vuokra­kuorma-autolla ihmisten päälle pyörätiellä New Yorkissa Halloween-juhlapyhän aikaan lokakuussa 2017. Iskussa sai surmansa kahdeksan ihmistä, ja se oli kaupungin tuhoisin terrori-isku sitten vuoden 2001 WTC-iskujen.

Saipov sai tuomiot muun muassa kahdeksasta murhasta, 18 murhan yrityksestä, aineellisen tuen antamisesta Isis-terroristi­järjestölle ja moottoriajoneuvon väärinkäytöstä ja tuhoamisesta.

Tutkijoiden mukaan Saipov kertoi valmistelleensa iskua vuoden ajan ja inspiroituneensa Isis-videoista.

CNN:n mukaan Saipov kasvoi Uzbekistanissa ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 2010. Hän asui New Jerseyssä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa ja toimi Uber-kuskina.

Tapaus oli ensimmäinen kuoleman­rangaistus­oikeudenkäynti liittovaltion tasolla presidentti Joe Bidenin aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat