Kiina pitää Aukus-maiden ydin­sukellus­vene­sopimusta ”tienä virheisiin ja vaaraan”

Kiinan ulkoministeriön tiedottajan Wang Wenbin mukaan Australian, Yhdysvaltojen ja Britannian ydinsukellusvenesopimus osoittaa ”kylmän sodan aikaista mielentilaa.”

Australian pääministeri Anthony Albanese, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Britannian pääministeri Rishi Sunak ilmoittivat maanantaina uudesta ydinsukellus­venesopimuksesta.

14.3. 11:06 | Päivitetty 14.3. 11:14

Kiina pitää Australian, Yhdysvaltojen ja Britannian eli Aukus-liittouman ydinsukellus­vene­sopimusta ”tienä virheisiin ja vaaraan”.

”Viimeisin yhteinen lausunto Yhdysvalloilta, Britannialta ja Australialta osoittaa, että nämä kolme maata omien geopoliittisten intressiensä vuoksi sivuuttavat täysin kansainvälisten yhteisöjen huolet ja marssivat pidemmälle ja pidemmälle virheiden ja vaaran tiellä”, sanoo Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Maanantaina ilmoitettiin, että Australia ostaa Yhdysvalloilta korkeintaan viisi ydin­sukellus­venettä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Australian pääministeri Anthony Albanese ja Britannian pääministeri Rishi Sunak pitivät julkistuksesta tiedotus­tilaisuuden maanantaina.

Australia myös ryhtyy suunnittelemaan uutta ydinsukellus­venemallia yhteistyössä Britannian ja Yhdysvaltain kanssa. Yhteistyössä suunniteltua sukellusvenemallia on pitkään kutsuttu nimellä SNN-Aukus.

Pyrkimyksenä on lisätä länsimaiden läsnäoloa Aasian ja Tyynenmeren alueella Kiinan vaikutusvallan kasvaessa.

Wangin mukaan suunnitelma osoittaa ”tyypillistä kylmän sodan aikaista mielentilaa”.

Myös Venäjä kommentoi AFP:n mukaan Aukus-sopimusta tiistaina. Sen mukaan sopimus johtaa ”vuosien yhteenottoihin” Aasiassa.

Erityisesti Kiinaa huolettaa brittilehti The Guardianin mukaan ydinsukellus­vene­sopimuksen kohta 14, jota se kutsuu porsaanreiäksi ydin­sulku­sopimukseen.

Se mahdollistaa fissiilisen materiaalin käytön ilman Kansainvälisen atomienergia­järjestön tarkastuksia ja valvontaa. Tämä olisi mahdollista käytettäessä materiaalia muun muassa laivastoalusten työntövoimaksi, ei vain räjähteisiin sotilas­käytössä.

Porsaanreiän voidaan tulkita luovan ennakkotapauksen rikastetun uraanin tai plutoniumin kätkemisestä kansainväliseltä valvonnalta.

”Aukusin julkaisema ydinsukellusveneiden yhteistyösuunnitelma on räikeä teko, joka sisältää vakavia ydinaseistuksen leviämisriskejä, heikentää kansainvälistä ydinsulku­järjestelmää, ruokkii asekilpailua ja vahingoittaa alueen rauhaa ja vakautta”, sanoi Kiinan pysyvä edustusto YK:ssa tiistaina.

Bidenin mukaan Australia ei tule sopimuksen myötä saamaan ydinaseita.

Japanin pääministeri Fumio Kishida sanoi japanilaisen Kyodo News -uutistoimiston mukaan Japanin kannattavan Aukusia.

Kishidan mukaan Aukus vaikuttaa myönteisesti alueelliseen rauhaan ja tasapainoon alati vakavammaksi muuttuvassa turvallisuustilanteessa Indopasifisella merialueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat