Ukrainalais­sotilas koheltaa kadun yli railakkaasti ampuen – tältä Bahmutin taistelut näyttävät nyt

Wagnerin propagandistit iloitsevat Azomin metallitehtaan valtauksesta Bahmutissa, vaikkei siitä ole suurta etua.

15.3. 19:01

Bahmutin saartorengas kiristyy. Ukrainan viimeinen hengitysaukko on leveydeltään vain neljä kilometriä kaupungin länsipuolella.

Ukraina on pakotettu pitämään joukkonsa lähellä tätä aukkoa ja Venäjä tekee sen erittäin tukalaksi.

”Bahmut on nyt muuttumassa ukrainalaisten sitomisoperaatiosta venäläisten sitomisoperaatioksi”, yhteiskunta­tieteilijä ja faktantarkistaja John Helin summaa HS:n Ukraina-studiossa.

Tärkeimmät taistelut käydään nyt Helinin mukaan tiestä O0506. Se on Ukrainan ainut ehjä, päällystetty huoltoreitti Bahmutiin.

”Venäjä istuu Hromovessa vain kilometrin päässä tiestä. Ukrainalaiset ovat edelleen todella vaikeassa tilanteessa ja joutuvat tuomaan huoltoa peltoteiden kautta.”

Uutta taistelussa on Venäjän yritys kuroa E40-moottoritietä kohti Minkivkan kylää ja sieltä Slovjanskiin. Näin se hakee uutta hyökkäyssuuntaa Ukrainan heikompiin asemiin pohjoisessa.

Palkka-armeija Wagner lähestyy T0504-tietä Bahmutin eteläpuolella. Lisäksi se on vallannut Azomin metallitehtaan kaupungin pohjoisosassa.

Wagner on julkaissut kuvia taistelijoistaan seisomassa samassa tehtaassa, jossa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili vasta joulukuussa nostattamassa joukkojensa henkeä.

Azomista tuskin on suurempaa etua Wagnerille, mutta venäläiset propagandistit ovat ottaneet kuvista ilon irti.

Wagnerin taistelijat poseerasivat valloitetussa Azomin metallitehtaassa Bahmutissa. Tarkkaa kuvausaikaa ei tiedetä. Taistelijoiden kasvot oli sumennettu sosiaaliseen mediaan jaetussa versiossa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Azomin tehtaalla joulukuun 20. päivänä palkitsemassa ukrainalaissotilaan.

Studiossa nähdään myös tuore video, jonka ukrainalainen sotilas kuvasi Bahmutissa lähellä Korsunskoho-katua. Etelässä ovat vastassa Venäjän joukot.

John Helinin mielestä sotilaan suoritus videolla ei ole ”katastrofaalinen” mutta parempaakin on nähty.

”Tässä edetään kadun yli railakkaalla menolla ampuen iloisesti edessä oleviin taloihin”, hän kommentoi.

”Ehkä vähän tällaista räimimistä: meillä suojatulen hoitaisi muu ryhmä takana, tässä kärkimies päättää kesken etenemisen ammuskella sinne tänne.”

Lue lisää: WP: Ukrainan armeijalla vakava pula koulutetuista sotilaista ja ammuksista

Pitkälti maataistelua sota on ollutkin. Ukraina kaipaisi kipeästi hävittäjiä, joita se on menettänyt kuutisenkymmentä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on aiheuttanut hämmennystä ehdottamalla, että Suomen Hornetien antamisesta Ukrainalle voitaisiin käydä keskustelua.

John Helinin mukaan Hornetien päätyminen Ukrainaan on epärealistista aikataulun ja koneiden elinkaaren takia.

”Hornetit poistuvat käytöstä 2025 alkaen, ja siinä on siirtymäaika ennen kuin F-35-hävittäjät otetaan käyttöön. Siinä vaiheessa suomalaiset Hornetit on käytetty hyvinkin loppuun.”

Ukraina hyötyisi parhaiten hävittäjistä, joita voidaan antaa heti ja paljon.

”Jos me lähetämme sinne muutaman kymmentä Hornetia tipoittain, niin se tuskin on Ukrainalle yhtä hyödyllistä kuin se, että sinne lähetettäisiin kerralla isompi määrä vaikka F-16-hävittäjiä.”

Suomalainen Hornet-hävittäjä ilmassa Karjalan lennoston järjestämässä Baana 2016 -harjoituksessa Heinolan Lusissa vuonna 2016.

Mustallamerellä on etsitty hävittäjien sijasta lennokkeja. Tiistaina venäläinen Suhoi-hävittäjä pudotti alas yhdysvaltalaisen Reaper-tiedustelulennokin Krimin lounaispuolella.

”Olen koko aamun katsellut, näkyykö Reaper-lennokin palasia. Ei ole näkynyt”, sanoo HS:n kuvaaja Sami Kero tähyten parvekkeelta merelle Odessassa.

Lue lisää: Yhdysvallat ei ole löytänyt vielä lennokkia – Tämä tapauksesta tiedetään

Kero ja toimittaja Katriina Pajari ovat juuri olleet juttumatkalla vapautetussa Hersonin kaupungissa, jonne tykistötulen ääni kantautuu vain kilometrien päästä. Ulkonaliikkumiskielto alkaa viideltä alkuillasta.

”Ukraina on kertonut viralliseksi syyksi, että kaupungissa olisi havaittu venäläisiä sabotaasijoukkoja”, Pajari kertoo Ukraina-studiolle.

Ennen Hersonia Pajari ja Kero kävivät Mykolajivissa, jossa Venäjä on tuhonnut vesiverkoston. Hanasta tulee nyt vain jokivettä, Pajari kertoo.

Keron mukaan matkaseurue oli sitä mieltä, että suihkussa ei voi käydä. Hän päätti silti kokeilla.

”Kokemuksena se oli ihan miellyttävä. Ehkä jos tarkkaan haisteli, niin siinä oli mutainen tai kenties viemärimäinen tuoksu. Mutta mieluummin kävin peseytymässä kuin jätin peseytymättä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat