Parlamentti erotti tubettajan, joka ei ole osallistunut parlamentin työskentelyyn lainkaan

51-vuotias Higashitani, joka Youtubessa tunnetaan julkkisjuoruja ruotivana GaaSyyna, valittiin Japanin ylähuoneeseen heinäkuun 2022 vaaleissa. Hän on sen jälkeen jättänyt poliittisen osallistumisen vähemmälle.

Yoshikazu Higashitani (oikealla kuvaruudussa) juhli parlamenttipaikkaansa yhdessä NHK-puolueen puheenjohtajan Takashi Tachibanan kanssa heinäkuussa 2022.

15.3. 8:13

Tubettaja Yoshikazu Higashitanista on tullut Japanissa ensimmäinen kansanedustaja 70 vuoteen, joka erotetaan parlamentista. Kyseenalaisen kunnian Higashitani saavutti siten, ettei ole ilmestynyt kertaakaan töihin, vaikka sitä kansanedustajilta vaaditaan.

51-vuotias Higashitani, joka Youtubessa tunnetaan julkkisjuoruja ruotivana GaaSyyna, valittiin Japanin ylähuoneeseen eli toiseen Japanin parlamentin kamariin heinäkuun 2022 vaaleissa. Ylähuoneessa on 245 jäsentä, jotka valitaan kuusivuotiskausiksi.

Tähän mennessä Higashitani ei ole osallistunut esimerkiksi yhteenkään ylähuoneen kokoukseen tai edes käynyt parlamenttitalossa Tokion Chiyodan erillisalueella. Japanissa on vaatimus, että kansanedustajat ovat myös fyysisesti läsnä parlamentin työssä.

Sen sijaan tubettaja ja entinen liikemies Higashitani on pysynyt kotonaan – Dubaissa. Hän väittää, että Japanissa hänet saatettaisiin pidättää. Mediatietojen mukaan häntä epäillään herjauksesta tai kunnianloukkauksesta.

Japanin ylähuone päätti tiistaina erottaa Higashitanin. Parlamentti oli aiemmin maaliskuussa määrännyt Higashitanin pyytämään anteeksi poissaoloaan. Todennäköisesti viimeinen niitti ylähuoneelle oli se, ettei Higashitani osallistunut siihenkään parlamentin sessioon, jossa anteeksipyyntö piti esittää.

Paikallisen median mukaan päätös erottamisesta on poikkeuksellinen, sillä viimeksi japanilainen lainsäätäjä olisi erotettu vuonna 1951.

Varalle jäänyt jäsen samasta puolueesta korvaa Higashitanin. Marginaalipuolue Seijika Joshi 48:lla on Higashitanin lisäksi yksi toinen kansanedustaja.

Ylähuoneen kurinpidollinen komitea päätti yksimielisesti erottaa Yoshikazu Higashitanin tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat