Pariisin kaduille kasautuu tonneittain roskasäkkejä, kun Ranskan eläketaistelu etenee kohti loppuaan

Pariisin kaduille on kertynyt jo tonneittain roskaa, kun jätteidenkäsittelijät ja katujen puhtaanapidosta vastaavat työntekijät ovat lakossa.

15.3. 12:19

Laajat lakot ja mielenosoitukset värittivät jälleen Ranskan keskiviikkoa kiistellyn eläkeuudistuksen alla, kertoo muun muassa France24.

Mielenosoitukset ja erilaiset lakkoaallot ovat kestäneet Ranskassa jo kuukausia, kun maan hallinto on presidentti Emmanuel Macronin johdolla viemässä läpi kritisoitua eläkeuudistuspakettia.

Eläkeuudistuksessa on kyse muun muassa vähimmäiseläkeiän nostamisesta nykyisestä 62 vuodesta 64:ään ikävuoteen. Lisäksi uudistus tiukentaisi täyden eläkkeen saamisen edellytyksiä sekä poistaisi joitain julkisen sektorin työntekijöiden nauttimista erikoiseduista.

Heikennysten vastapainoksi uudistus kaavailisi korotuksia kaikkein alhaisimpien eläkkeiden tasoon.

Roskia pursusi jäteastioista Pariisin keskustassa maanantaina.

Samalla kun lainsäädäntö etenee, yrittävät maan ammattiliitot jälleen painostaa lainsäätäjiä hylkäämään eläkeiän korotuksen.

Viime viikolla maassa lakkoilivat muun muassa rautatieala sekä jalostamoiden työntekijät. Myös julkisella sektorilla on ollut useita lakkoja. Lakot ovat vaikuttaneet myös juna- ja lentoliikenteeseen sekä satamiin.

Nämä lakot eivät kuitenkaan ole lamauttaneet maata ammattiliittojen toivomalla tavalla. Eläkeuudistus etenee yhä.

Tällä hetkellä lakkojen vaikutus näkyy selvästi esimerkiksi Pariisin katukuvassa, kun jätteidenkäsittelijät ja katujen siivoojat ovat keskeyttäneet työnsä. Valtavat jätesäkkipinot kasautuvat kaduille

France24:n mukaan Pariisin kaduille on kertynyt jo tonneittain roskaa.

Jätesäkkejä supermarketin edustalla Pariisissa tiistaina.

Viikonloppuna Ranskan parlamentin ylempi kamari eli senaatti hyväksyi kritisoidun lakipaketin. Asiasta äänestettiin myöhään lauantaina illalla. Paketti hyväksyttiin luvuin 195 –112.

Lakiuudistus on näin askeleen lähempänä toteutumistaan, mutta se vaatii vielä molempien kamareiden yhteisen ryhmän ja alemman kamarin eli kansalliskokouksen hyväksynnän.

Senaatin äänestys tapahtui vain tunteja sen jälkeen, kun tuhannet ihmiset osoittivat mieltään lakiuudistusta vastaan ympäri Ranskaa.

Tärkeä vaihe on saatu läpi, pääministeri Elisabeth Borne sanoi uutistoimisto AFP:lle äänestyksen jälkeen.

Borne lisäsi uskovansa, että hallitus onnistuu saamaan enemmistön parlamentista äänestämään lakiuudistuksen puolesta.

”Komitea rusikoi nyt viimeisen luonnoksen, joka annetaan molemmille kamareille viimeistä äänestystä varten”, hän sanoi.

Ranskalaiset työntekijät ovat pitkään nauttineet muita eurooppalaisia matalammasta eläkeiästä.

Useimmissa Ranskan naapurimaissa eläkeikä on 65 vuotta tai korkeampi.

Eläkelakien uudistus on ollut presidentti Macronin poliittisen ohjelman kärkihanke. Macronin hallituksen mukaan eläkejärjestelmän uusiminen on välttämätöntä, jotta vältetään järjestelmän vajoaminen taloudellisesti alijäämäiseksi.

Mikäli Macronin hallitus ei onnistu saamaan enemmistöä lakiuudistuksen puolelle, Borne voisi ottaa käyttöön harvoin käytetyn ja erittäin kiistanalaisen perustuslaillisen työkalun, artikla 49/3:n, jonka avulla uudistus voitaisiin puskea läpi ilman äänestystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat