Niger pidätti lähes tuhat jihadisteiksi väittämäänsä ihmistä – suurin osa naisia ja lapsia

Jihadisteina pidätetyt naiset ja lapset olivat paenneet Nigerin naapurimaasta Nigeriasta.

15.3. 23:26

Länsi-Afrikan Nigerissä tapettiin viime viikolla noin 30 äärijärjestö Boko Haramin jäsentä, kertoo uutistoimisto AFP.

Niger myös pidätti 960 ihmistä, joiden se sanoo olevan järjestön seuraajia. Pidätetyistä suurin osa on naisia ja lapsia.

Pidätetyt olivat paenneet Nigerin naapurimaasta Nigeriasta. Nigeriläisen valtio-omisteisen tv-kanavan Tele Sahelin mukaan ryhmä oli nähty ilmakuvissa Kamadougou Yoge-joen, joka kulkee maiden rajalla, varrella viime viikolla.

Rajalla Nigerin puolella sijaitsevan Toumourin kylän viranomaisen mukaan monet naisista ja lapsista yritti paeta läheiselle Tšadjärvelle. Viranomainen kuvaili näiden olevan ”kamalassa kunnossa.”

Nigerin viranomaisten mukaan ryhmä olisi paennut piilopaikastaan Koilis-Nigeriassa otettuaan yhteen kilpailijansa Isisin länsiafrikkalaisen siiven Iswapin kanssa. Iswap irtaantui Boko Haramista vuonna 2016.

Pidätetyt luovutettiin takaisin Nigeriaan.

Niger on yksi maailman köyhimmistä maista, ja se kamppailee tällä hetkellä kahta jihadistista kansannousua vastaan: toinen maan pohjoispuolelta Malista, toinen Nigeriasta.

Boko Haramin aiheuttamissa väkivaltaisuuksissa on vuodesta 2009 lähtien kuollut YK:n mukaan yli 40 000 ihmistä ja yli kaksi miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat