Media: Venäläis­joukot päässeet tuhoutuneen lennokin luokse

Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole erityisen huolissaan Venäjän mahdollisista löydöksistä lennokin putoamispaikalta.

16.3. 7:09 | Päivitetty 16.3. 9:06

Venäläisjoukot ovat löytäneet yhdysvaltalaislennokin putoamispaikan Mustallamerellä, kertovat yhdysvaltalaiset CNN ja NBC.

Yhdysvaltain mukaan kaksi venäläistä Suhoi Su-27 -hävittäjää häiritsi MQ-9 Reaper -lennokkia lentämällä sen edessä ja roiskimalla polttoainetta lennokkia kohti.

Lopulta venäläishävittäjä osui lennokin potkuriin, mikä johti lennokin putoamiseen mereen.

Lue lisää: Yhdysvallat ei ole löytänyt vielä lennokkia – Tämä tapauksesta tiedetään

Kahden yhdysvaltalais­viranomaisen mukaan venäläiset ovat löytäneet lennokin putoamispaikan Mustaltamereltä. Vielä ei ole varmaa, ovatko he päässeet käsiksi lennokin jäänteisiin.

Valkoisen talon Kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby ei suostunut vahvistamaan CNN:lle tietoa venäläisten saapumisesta lennokin jäänteiden sijaintipaikalle. Kirby sanoi kuitenkin amerikkalaisten tekevän mahdottomaksi sen, että venäläiset voisivat saada lennokin hylystä irti mitään hyödyllistä tietoa.

”Emme ole erityisen huolissamme siitä, mitä he saattavat löytää. Kyseessä on meidän omaisuuttamme ja heidän ei kuuluisi koskea siihen”, Kirby sanoi.

Venäläiset ilmoittivat keskiviikkona pyrkivänsä löytämään lennokin hylyn ja tutkimaan sitä.

Lennokki upposi lähes 1,5 kilometrin syvyyteen Mustaanmereen, Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley kertoi.

Venäjän laivastolla on useita aluksia Mustallamerellä, kun taas Yhdysvalloilla ei ole yhtäkään. Lennokki putosi mereen noin 120 kilometrin päässä lounaaseen Krimin niemimaalta.

NBC Newsin mukaan Kremlin korkeimmat tahot hyväksyivät Venäjän armeijan hävittäjien aggressiiviset toimet MQ-9 Reaper -lennokkia vastaan. Lehden tiedot pohjaavat amerikkalaisiin tiedustelutietoihin. Venäläisen suihkukoneen varsinainen osuminen yhdysvaltalaislennokin potkuriin ei Yhdysvaltain viranomaisten mukaan ollut kuitenkaan tahallista, ja kyseessä oli heidän mielestään lentäjän tekemä virhe.

Venäjä on kiistänyt osuneensa amerikkalaiseen lennokkiin tahallisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat