Järjestö: Kutsunta­kirjeitä asevelvollisille lähetetty 40 alueella Venäjällä

Viranomaiset valmistautuvat joukkojen vahvistamiseen, syksyn liikekannallepanoa ei koskaan lopetettu.

Novaja Gazeta Europa -lehden toimittaja sai Moskovan-osoitteeseensa kutsun Savjolovskin kaupunginosan sotilaskomisaarilta.

16.3. 12:33

Venäjän alueviranomaiset ovat lähettäneet viime päivinä uusia kutsuntakirjeitä asevelvollisille yhteensä 40:llä Venäjän alueella. Asiasta kertoo Tatarstanin pääkaupungissa Kazanissa päämajaansa pitävän ihmisoikeusjärjestö Agoran johtaja Pavel Tšikov Telegram-kanavallaan.

Yhdysvaltalaisrahoitteinen Radio Free Europe kertoi keskiviikkona, että Venäjän puolustusministeriö aloittaisi ensi kuun alussa kutsunnat, joiden tarkoituksena olisi mobilisoida Ukrainaan peräti 400 000 uutta sotilasta. Uutiskanava Vjortskan tietojen mukaan kyseessä ei kuitenkaan olisi reserviläisten määrääminen palvelukseen vaan vapaaehtoisten rekrytointi sopimussotilaiksi.

Lue lisää: Paikallislähteet: Venäjä aloittamassa 400 000 sopimus­sotilaan rekrytointi­kampanjan

Kutsuntakirjeitä on Agoran listauksen mukaan lähetetty ympäri Venäjää, myös Pietarissa ja Moskovassa sekä pääkaupunkia ympäröivällä Moskovan alueella ja Murmanskissa.

Kaikkiaan liittovaltiossa on 83 niin sanottua subjektia, joihin kuuluvat alueiden ja tasavaltojen lisäksi Moskovan ja Pietarin kaupungit. Kremlin nykynäkemyksen mukaan subjekteja tosin on alueliitoksista huolimatta 89, kun mukaan lasketaan miehitetty Krimin niemimaa ja Sevastopol sekä neljä osittain valloitettua Ukrainan maakuntaa.

Agora-järestön johtaja Tšikov on koonnut tietoja suoraan alueilta muttei paljasta lähteitään. Uusista kutsuntakirjeistä on kuitenkin raportoitu muuallakin: Riiassa toimiva Novaja Gazeta Europa -lehti kertoi keskiviikkona oman toimittajansa saaneen Moskovan postilaatikkoonsa määräyksen ilmoittautua Valko-Venäjän aseman kupeessa Moskovassa sijaitsevaan Butyrskyi Valin kutsuntatoimistoon.

Kutsuntakirjeessä viitataan asevelvollisuuslain pykälään muttei täsmennetä muutoin, mistä on kysymys. Venäjä järjesti syksyllä niin kutsutun osittaisen liikekannallepanon, jonka tarkoituksena oli koota 300 000 sotilaan joukko osallistumaan hyökkäyssotaan Ukrainaan.

Operaation sanottiin olevan ohitse lokakuussa, mutta presidentti Vladimir Putin ei antanut koskaan asetusta liikekannallepanon lopettamisesta eikä rajannut sen kestoa alkuperäisessä asetuksessa. Toisin sanoen on epäselvää, onko Venäjällä yhä voimassa reserviläisten liikekannallepano vai ei.

Venäläinen varusmies liikkuvan värväyskeskuksen edessä Donin Rostovissa syyskuussa.

”Kyseessä ovat ennen kaikkea kutsut sotilaallisiin kokoonpanoihin, joita voidaan muodostaa ainoastaan presidentin asetuksen perusteella”, Tšikov arvioi uutissivusto Meduzalle.

”Sellaista asetusta ei ole annettu tai ainakaan sellaista ei ole julkaistu.”

Venäjän viranomaisten aiemmin antamien selitysten mukaan kirjeissä ei ole kysymys asevelvollisten kutsunnoista eikä uudesta liikekannallepanosta vaan tietokantojen päivityksestä.

Oppositiotoimittaja Farida Rustamovan perustama Pojasnitelnaja zapiska -sivusto kertoi helmikuussa, että Venäjän asevoimat kokoaa reserviläisistä uutta tietokantaa. Siihen kerätään ajantasaiset tiedot reserviläisten osoitteista, koulutuksesta ja terveydentilasta.

Tietojen perusteella asevoimat voisi ryhtyä muodostamaan uusia sotilasyksiköitä ja reserviläisiä voitaisiin määrä esimerkiksi maastapoistumiskieltoon.

Putin antoi asetuksen reserviläistiedostojen uudistamisesta marraskuussa ja rekisterin pitäisi olla valmis ensi vuonna. Testiversio on Pojasnitelnaja zapiskan mukaan tarkoitus saada käyttöön mahdollisimman pian.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat