Tiistaiaamuna venäläinen hävittäjälentokone osui Yhdysvaltain miehittämättömään lennokkiin ja pakotti sen putoamaan Mustallamerellä. MQ-9 Reaper -lennokki oli tiedustelulennolla noin 120 kilometrin päässä Krimin niemimaalta.
Yhdysvaltalaistietojen mukaan Venäjä olisi jo päässyt tuhoutuneen lennokin luokse, mutta varmaa ei ole, ovatko Venäjä päässyt lennokin jäänteisiin käsiksi.
Yhdysvaltalaisasiantuntijoiden mukaan Reaperin joutuminen venäläisten käsiin ei olisi Yhdysvalloille suuri menetys, kertoo The New York Times.
Lue lisää: Media: Venäläisjoukot päässeet tuhoutuneen lennokin luokse
Lue lisää: Yhdysvallat julkaisi videon venäläishävittäjän ja yhdysvaltalaislennokin kohtaamisesta
Myös Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Harri Mikkola arvelee, että lennokin löytämisen hyödyt ovat venäläisille sotateknologian näkökulmasta pienet, koska lennokin teknologia on vanhaa.
”Näitä Reaper-drooneja on tippunut vihamielisiin ympäristöihin muuallakin, erityisesti Afganistanissa, mutta myös Syyriassa”, Mikkola kertoo.
Voidaan siis hyvällä syyllä olettaa, että vastaavaa teknologiaa on päätynyt venäläisten käsiin jo aiemmin, Mikkola sanoo.
Lue lisää: Reaperin joutuminen venäläisten käsiin ei olisi Yhdysvalloille kovin suuri menetys
Enemmän Mikkola korostaa tapahtuman poliittista ulottuvuutta ja Venäjän pyrkimystä tuottaa Yhdysvalloille arvovaltatappio. Venäjällä on sodassa ollut vain vähän ilakoimisen aihetta.
”Ulko- ja turvallisuuspoliittinen signalointi on tässä olennaisinta, ja Venäjällä kotiyleisölle päin tällainen onnistuminen ja amerikkalaisten nöyryyttäminen on yksi elementti”, Mikkola sanoo.
Ilmatorjuntamuseon johtaja Esa Kelloniemi uskoo, että lennokin teknologinen ratkaisu kiinnostaisi venäläisiä.
”Ainahan kaikissa sodissa on etu kun ollaan saatu kaapattua vastapuolen kehittyneempiä järjestelmiä itselle ja ruvetaan niitä sitten hyödyntämään”, Kelloniemi toteaa.
”Kiusallinen asia varmaan amerikkalaisille.”
Vaikka lennokki ei sinänsä ole uutta teknologiaa, on pudotettu MQ-9 Reaper uusin versio kyseessä olevan luokan yhdysvaltalaisista lennokeista, Kelloniemi kertoo. Venäläisiä voivat kiinnostaa lennokissa käytetyt tekniset ratkaisut, mutta ennen kaikkea sen älykkäät ja monipuoliset tiedustelu- ja valvontasensorit.
”Se, mitä ne siitä pystyvät hyödyntämään, on sitten toinen asia.”
Hän muistuttaa, että Yhdysvallat on kertonut ehtineensä tuhota lennokin ohjelmistotiedot ennen putoamista.
Venäjä pystyy käyttämään lennokin pudottamista vahvistaakseen kertomustaan, siitä, että Venäjä sotisi Ukrainassa Yhdysvaltoja ja Natoa vastaan, arvelee sotatieteiden dosentti ja Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.
”Venäjän narratiiviin ei sovi se, että se sotisi Ukrainaa ja ukrainalaisia vastaan, eikä varsinkaan se, että ukrainalaiset ovat aiheuttaneet sille merkittäviä tappioita. Ainoa tapa, jolla Venäjällä voidaan selittää näitä tappioita on se, että Venäjä sotii koko Natoa eli Yhdysvaltojen johtamaa sotilasliittoa vastaan”, Käihkö sanoo.
Itse teknologiassa Käihkö ei usko olevan Venäjälle mitään uutta, mutta lennokin signaalitiedusteluvälineistön hän uskoo kiinnostavan venäläisiä.
”Kyllähän se on Venäjälle propagandavoitto, heidän kannattaa nimenomaan painottaa, että nyt on tällainen saatu ja mahdollisesti jotain teknologisia hyötyjä siitä.”
Hän arvelee, että lennokissa lienee ollut etäpyyhintämahdollisuus, jonka avulla Yhdysvallat on pyrkinyt pyyhkimään järjestelmät ja kaiken datan, etteivät ne päätyisi Venäjälle. Käihkö korostaa, ettemme tiedä, onko tässä onnistuttu.
”Mutta jos vertaa siihen F-35-hävittäjään, joka putosi taannoin, niin siinähän on niin paljon uutta teknologiaa, että se oli Yhdysvalloille tärkeä”, Käihkö sanoo muistuttaen vuosi sitten Etelä-Kiinan merelle pudonneesta Stealth-hävittäjästä. Tällöin Yhdysvalloilla tuli kiire ehtiä paikalle ennen kiinalaisia.
”Toisaalta Yhdysvalloilla ei taida Mustallamerellä olla mitään mahdollisuutta saada hylkyä haltuunsa, eihän siellä jenkkejä yksinkertaisesti ole paikalla.”