Macron ajaa väkisin läpi eläke­uudistuksensa ohittamalla parlamentin, oppositio yrittänee hallituksen kaatamista

Tuoreiden mielipidemittausten mukaan kaksi kolmannesta ranskalaisista vastustaa lakiesitystä, joka nostaisi yleisintä eläkeikää 62:sta vuodesta 64:ään.

Presidentti Emmanuel Macron puhui Ranskan ulkoministeriössä torstaina.

16.3. 16:32 | Päivitetty 16.3. 21:33

Ranskan presidentti Emmanuel Macron yrittää ajaa väkisin läpi kiistellyn eläkeuudistuksensa ilman parlamentin äänestystä, vahvisti pääministeri Elisabeth Borne torstai-iltapäivällä.

Eläkeuudistus nostaisi Ranskan useimpien työntekijöiden eläkeikää 62:sta vuodesta 64:ään.

Uudistus on kohdannut raivoisaa vastustusta. Oppositio yrittänee kaataa hallituksen epäluottamusäänestyksellä, joka järjestettäisiin ehkä maanantaina.

Macron käyttää hyväkseen perustuslain pykälää 49.3, joka mahdollistaa parlamentin ohittamisen. Pääministeri Bornen mukaan hallitus ei voi vaarantaa koko eläkejärjestelmän tulevaisuutta alistamalla sitä äänestykseen.

Presidenttiä lähellä olevien lähteiden mukaan Macronille oli selvinnyt, että lakiesitys olisi kaatunut parlamentissa niukasti keskustaoikeistolaisten livettyä hallitusrintamasta.

Bornen ilmoitus pykälän hyväksikäyttämisestä ajoi parlamentin iltapäivällä kaaokseen. Oppositio ivasi pääministeriä ja lauloi kovaan ääneen Ranskan kansallislaulua hukuttaen Bornen puheen alleen.

Lakiesityksen runnominen väkisin läpi heikentää arvioiden mukaan Macronia poliittisesti. Hän on perustellut eläkeuudistuksen välttämättömyyttä talouden vahvistamiseksi, kun ihmiset elävät aiempaa pidempään.

Myös Macronin liittolaisina olleet maltillisemmat puolueet ovat ottaneet etäisyyttä Macroniin, vaikka olisivat aiemmin kannattaneet eläkeiän nostoa. Macronin renessanssipuolueen ehdokkaat syyttivät torstaina keskustaoikeistolaisia republikaaneja takinkäännöstä.

”Uskoimme naiivisti, että voimme luottaa heihin,” sanoi Macronin puolueen kansanedustaja Pierre Cazeneuve sanomalehti The New York Timesin mukaan.

Macron on toisella presidenttikaudellaan eikä voi hakea enää kolmannelle kaudelle, mutta runnomisen arveltiin vahvistavan äärioikeistolaisen Marine Le Penin mahdollisuuksia presidentinvaaleissa.

Ammattiliitot vastustavat jyrkästi esitystä eläkeiän nostosta, mikä on nostattanut Ranskassa laajoja lakkoja.

Pariisissa ja muissa kaupungeissa jätehuollon lakkojen vuoksi roskakasat ovat kasvaneet kaduilla.

Keskiviikkona sadattuhannet ihmiset vastustivat lakiesitystä Pariisin kaduilla. Mielenosoitukset ovat jatkuneet jo viikkoja, ja niihin on enimmillään osallistunut jopa yli miljoona ihmistä.

Ranskan senaatti hyväksyi lakiesityksen eläkeuudistuksesta aiemmin torstaina, mutta alahuoneessa eli parlamentissa Macronin hallituksen enemmistö on niukka.

Parlamentin ohittaminen pykälän 49.3 avulla on Ranskassa täysin laillista, mutta sitä on alettu pitää epädemokraattisena keinona.

Oppisitio voi yrittää kumota parlamentin ohittamisen epäluottamusäänestyksellä, joka kaataisi hallituksen. Epäluottamusäänestystä pitää vaatia 24 tunnin kuluessa siitä, kun parlamentti on ohitettu. Useankin parlamenttiryhmän arvioitiin vaativat epäluottamusäänestystä.

Epäluottamusäänestykset hyvin harvoin menestyvät Ranskassa. Nytkin pidetään epätodennäköisenä, että parlamentin maltilliset puolueet haluaisivat kaataa hallituksen, vaikka vastustaisivatkin lakia.

Eläkeikä on Ranskassa eurooppalaisittain matala – ja se on sitä edelleen, vaikka Macronin uudistus nostaisi eläkeiän 64:ään. Eläketurvakeskuksen mukaan 65 vuoden eläkeikä on nyt Euroopassa yleinen, ja sitä ollaan edelleen nostamassa.

Suomessa ja monessa muussa Euroopan maassa eläkeikä on sidottu tulevaisuudessa elinajanodotteeseen. Eläkeikä siis nousee nuoremmilla ikäluokilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat