Mitä USA:n julkaisemalla videolla näkyy? ”Kevyt törmäys on ollut hämmästyttävää tuuria”

42 sekunnin mittainen video näyttää vahvistavan Yhdysvaltain kertomusta.

16.3. 20:25

Yhdysvallat julkaisi torstaina videon, jossa näkyy venäläishävittäjän häiritsevän Yhdysvaltain MQ-9 Reaper -lennokkia. 42 sekunnin mittainen video näyttää vahvistavan Yhdysvaltain aiemmin antamaa kuvaa tapahtumista.

Yhdysvallat ohjasi tiistaina miehittämättömän Reaper-lentokoneensa mereen Mustallamerellä sen jälkeen, kun sen potkuri oli vahingoittunut.

HS kävi asiantuntijan kanssa vaihe vaiheelta läpi videon tapahtumat.

Venäjän hävittäjä ennen ensimmäistä ohilentoa.

Lennokin kameraan ilmestyy ensimmäisen ylilennon jälkeen jälkiä, jotka saattavat olla jäämiä polttoaineesta.

Videolta näkyy, kuinka venäläinen Suhoi Su-27 -hävittäjä lentää kohti Reaper-lennokkia suurella nopeudella ja lentää sitten sen yli. Sitten hävittäjä lentää uudelleen kohti lennokkia ja roiskii sitä polttoaineella.

Ilmailuaiheisiin erikoistunut vapaa toimittaja Jyri Raivio arvioi HS:lle, että tilanteessa on ollut suuri törmäysvaara.

Videolta on Raivion mukaan helppo nähdä, että venäläishävittäjä toimii vastuuttomasti lentäessään suurella nopeudella kohti Yhdysvaltain Reaper-lennokkia.

”Venäläispilotilla ei ollut mitään mahdollisuutta passata viime hetkillä lentorataansa niin, että Suhoi vain hipaisisi droonia. Kyllä tämä kevyt törmäys on ollut silkkaa, hämmästyttävää tuuria”, Raivio kirjoittaa sähköpostiviestissä.

Hävittäjä ohittaa lennokin toisen kerran...

.. jonka jälkeen lennokin potkuri näyttää vääntyneen.

Venäjä kiistää, että hävittäjän ja lennokin välillä olisi ollut kosketus. Videon perusteella jonkinlainen hipaisu on tapahtunut viimeistään toisella ohilennolla – ilmeisesti hyvin onnekkaasti.

”Joku osa Suhoista on varmasti osunut Reaperin potkuriin, koska yksi lapa on ilmeisesti katkennut”, Raivio sanoo.

”Osuma on kuitenkin ilmeisesti ollut todella kevyt, koska se ei ainakaan videon perusteella näytä millään tavalla vaikuttaneen droonin lentorataan. Vähänkään kovempi kosketus peräosaan olisi suistanut Reaperin jonkinlaiseen syöksyyn.”

Polttoaineen roiskimiselle on vaikea keksiä muuta syytä kuin provosointi. Miehittämätöntä lentokonetta ohjataan maasta käsin. Videon perusteella lennokin kameran linssiin jää läikkiä polttoaineesta, mutta edes kuvaamiselle ei koidu merkittävää haittaa.

”Maallikko ihmettelee myös, mikä idea tuossa polttoaineen dumppaamisessa on ollut. Eihän se millään tavalla estä tai edes haittaa Reaperin lentoa”, Raivio sanoo.

Jos Venäjä olisi halunnut pudottaa lennokin, se olisi helposti voinut niin tehdä. Se olisi todennäköisesti johtanut Yhdysvalloilta huomattavasti vakavampaan reaktioon.

Mitään hyväksyttävää syytä venäläishävittäjän käytökselle on vaikea keksiä.

Video toki esittää tilanteen Yhdysvaltain harkitsemasta näkökulmasta. Yhdysvaltain mukaan tilanne kesti kaikkiaan 30–40 minuuttia, josta on leikattu alle minuutin mittainen video.

Videolta ei voi esimerkiksi päätellä, missä yhteenotto on tapahtunut. Venäjän mukaan lennokki oli lentämässä kohti Venäjän rajaa transponderi eli signaalilähetin suljettuna. Videolla näkyy vain vettä ja taivasta, joten paikantaminen on mahdotonta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat