YK:n raportti: Venäjä on tehnyt monenlaisia sotarikoksia Ukrainassa

Komissio vieraili raporttia tehdessään 56 yhteisössä ja haastatteli 348 naista ja 247 miestä.

Ukrainan viranomaiset avasivat joukkohaudan viiden kilometrin päässä Izjumin kaupungin keskustasta syyskuussa.

16.3. 20:33

Venäjä on rikkonut useilla alueilla Ukrainassa ihmisoikeuksia ja kansainvälistä humanitaarista oikeutta tavoilla, jotka täyttävät sotarikoksien määritelmän, toteaa YK:n riippumaton Ukraina-tutkintakomissio uudessa raportissaan. Asiasta tiedottaa YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto (OHCHR).

Tutkintakomissio listaa sotarikoksiksi muun muassa siviili- ja energiainfrastruktuuriin kohdistuvat iskut, siviilien tapot, laittomat kiinniotot, kidutuksen, raiskaukset ja muun seksuaaliväkivallan ja laittomat lasten siirrot ja karkotukset.

Komission mukaan energiainfrastruktuuriin kohdistuneet iskut voivat olla myös rikoksia ihmisyyttä vastaan, joka tarkoittaa laajamittaista ja järjestelmällistä hyökkäystä siviiliväestöä kohtaan. Miljoonat ukrainalaiset jäivät iskujen vuoksi ilman sähköä ja lämmitystä.

Raportissa mainitaan Venäjän tehneen miehittämillään alueillaan laajoja pidätyksiä laittomin perustein. Pidätettyjä kidutettiin muun muassa ukrainan kielen puhumisesta tai Venäjän kansallislaulun sanojen unohtamisesta. Myös kidutukset voivat komission mukaan olla rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Osana kidutusta Venäjä on tehnyt myös lukuisia raiskauksia, seksuaalista väkivaltaa ja muuta sukupuoleen perustavaa väkivaltaa ja uhannut sillä sekä naisia että miehiä.

YK:n mukaan myös lasten siirroissa Venäjälle on rikottu ihmisoikeuksia ja kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja komission tutkimat siirrot ovat sotarikoksia. Monet lapsista eivät ole pystyneet pitämään yhteyttä perheisiinsä.

Komissio löysi myös ”pienen määrän” Ukrainan armeijan tekemiä rikkomuksia ja kaksi sotarikoksiksi luokiteltavaa tapausta.

Komissio vieraili raporttia tehdessään 56 yhteisössä ja haastatteli 348 naista ja 247 miestä. Tutkijat tutkivat tuhottuja paikkoja, hautoja, pidätys- ja kidutuspaikkoja, aseiden jäämiä ja asiakirjoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat