Politico: Kiinalais­yritykset lähettäneet kiväärejä ja luotiliivejä Venäjälle

Yksi kiväärejä lähettäneistä yrityksistä on Kiinan valtio-omisteinen puolustusteollisuusyritys China North Industries Group Corporation Limited eli Norinco.

Kiinan valtio-omisteista puolustusteollisuusyritystä Norincoa syytetään aseiden myymisestä Venäjälle. Kuvassa Norincon osasto puolustusmessuilla Thaimaassa elokuussa 2022.

17.3. 7:16

Kiinalaisyritykset, joista yhdellä on kytköksiä Kiinan hallintoon, ovat lähettäneet Venäjälle tuhat rynnäkkökivääriä ja muita armeijatarvikkeita kuten luotiliivejä. Asia selviää Politico-lehden tutkimista kansainvälistä kauppaa seuraavan Import Genius -sivuston kauppa- ja tullitiedoista. Tiedot kerättiin toimituksista, jotka tehtiin viime vuonna kesäkuun ja joulukuun välillä.

Yksi kiväärejä lähettäneistä yrityksistä on Kiinan valtio-omisteinen puolustusteollisuusyritys China North Industries Group Corporation Limited eli Norinco.

Norincon lähettämät CQ–A-mallin kiväärit toimitettiin Tekhkrim-nimiselle venäläisyritykselle, joka käy kauppaa Venäjän valtion ja armeijan kanssa.

CQ–A-kiväärit jäljittelevät yhdysvaltalaisia M16-rynnäkkökiväärejä, mutta Politicon keräämissä tiedoissa ne oli luokiteltu ”siviilikäyttöön metsästyskivääreiksi”. Kiinan puolisotilaalliset joukot käyttävät kyseisen mallin kivääreitä.

Venäläisyhteisöt ovat vastaanottaneet myös muun muassa lennokkien osia kiinalaisyrityksiltä. Osia ja luotiliivejä toimitettiin Turkin kautta loppuvuodesta 2022. Yksi lennokkiosia Arabiemiraattien kautta toimittaneista yrityksistä, Da-Jiang Innovations Science & Technology, on ollut Yhdysvaltain pakotelistalla vuodesta 2021 sillä se toimitti Kiinan valtiolle lennokkeja uiguurivähemmistön tarkkailuun Xinjiangin alueella.

Tullitietojen mukaan Kiina ei suoraan myy Venäjän valtiolle sotilastarvikkeita sotakäyttöön Ukrainassa, vaan ennemminkin kaksikäyttötuotteita eli tuotteita, joita voidaan käyttää sekä siviilikäytössä että sotilaallisessa toiminnassa.

Kyseessä on Politicon mukaan ensimmäinen kerta kun varmistuu, että kiinalaisyritykset ovat toimittaneet Venäjälle kivääreitä ja luotiliivejä.

Länsimaat ovat viime aikoina varoittaneet Kiinaa tukemasta Venäjän sotatoimia Ukrainassa, ja arvioineet Kiinan saattavan toimittaa Venäjälle aseita.

Torstaina HS kertoi CNN:n tietojen perusteella, että Ukrainan armeija oli ampunut alas kiinalaisvalmisteisen lennokin Donetskissa.

Kiinan Yhdysvaltain-suurlähetystö kiisti Politicolle Kiinan toimittaneen aseita Venäjälle tai Ukrainalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat