Kiinan presidentti Xi vierailee Venäjällä maanantaina

Xi ja Putin keskustelevat maiden suhteiden ja yhteistyön syventämisestä.

Vladimir Putin ja Xi Jinping tapasivat Samarkandissa kokouksessa syyskuussa 2022.

17.3. 9:41 | Päivitetty 17.3. 16:43

Kiinan presidentin Xi Jinpingin Venäjän-vierailun aikataulu on tarkentunut. Kiinan ulkoministeriö kertoo, että Xi on Venäjällä maanantaista keskiviikkoon, kertoo uutistoimisto AFP.

Hänen on tarkoitus keskustella presidentti Vladimir Putinin kanssa ”strategisen yhteistyön ja kattavan kumppanuuden” syventämisestä ja tiivistämisestä Kiinan ja Venäjän välillä, myös kansainvälisissä asioissa.

Myös sotilaallisen yhteistyön odotetaan yhdysvaltalaisen CNN:n mukaan olevan keskustelun aiheena.

Putin ja Xi tulevat Putinin kansainvälisten asioiden neuvonantajan Juri Ushakovin mukaan keskustelemaan Venäjän sodasta Ukrainassa. Myös Venäjän puolustus­ministeri Sergei Šoigu tulee osallistumaan keskusteluihin liittyen ”sotilas-teknilliseen yhteistyöhön.”

Ushakov kertoi venäläiselle valtio-omisteiselle uutistoimistolle Tassille Venäjän ”arvostavan suuresti Kiinan johdon tasapainoista kantaa.”

Kiinan ja Venäjän lähentyminen huolestuttaa länsimaita, sillä Kiinan pelätään tukevan Venäjää sen hyökkäyssodassa Ukrainaassa. Länsimaat, mukaan lukien Yhdysvallat, ovat varoittaneet Kiinaa Venäjän sodan tukemisen seurauksista.

Politico-lehti paljasti tuoreessa jutussaan, että kiinalais­yritykset, joista yhdellä on kytköksiä Kiinan hallintoon, ovat lähettäneet Venäjälle tuhat rynnäkkö­kivääriä ja muita armeija­tarvikkeita, kuten luotiliivejä.

Lue lisää: Politico: Kiinalais­yritykset lähettäneet kiväärejä ja luotiliivejä Venäjälle

Tullitietojen mukaan Kiina ei suoraan myy Venäjän valtiolle sotilas­tarvikkeita sota­käyttöön Ukrainassa, vaan ennemminkin niin sanottuja kaksikäyttö­tuotteita eli tuotteita, joita voidaan käyttää sekä siviili­käytössä että sotilaallisessa toiminnassa.

Politicon mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun varmistuu, että kiinalais­yritykset ovat toimittaneet Venäjälle kivääreitä ja luotiliivejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat