Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tapaaminen huomioitiin laajasti venäläisissä tiedotusvälineissä torstaina ja perjantaina.
Kommenttien mukaan Turkki pelaa puolustusliitto Natossa omaa peliään, Naton laajeneminen pohjolassa lisää Venäjän kustannuksia ja Suomi on valmis liittymään Natoon ilman Ruotsiakin.
”Suomi haluaa niin epätoivoisesti jäseneksi, että on valmis liittymään ilman Ruotsia”, kommentoi Venäjän tiedeakatemian Lähi-idän instituutin johtaja Vladimir Avatkov sanomalehti Izvestijalle. ”Erdoğan puolestaan esiintyy päättäväisesti. Turkki haluaa johtaa sotilasliittoa eikä nöyristellä.”
Turkki teki kompromissin ja jakoi Suomen ja Ruotsin Nato-tien kahtia, arvioi puolestaan politiikan tutkimuksen tohtori Natalja Jeremina Pietarin valtionyliopistosta. Hänen mukaansa Turkin vastahanka liittyy maan omaan kipuiluun Nato-jäsenyyden kanssa.
”Ankara on ylipäätään tehnyt selväksi, ettei pidä Naton sisäistä tilannetta oikeudenmukaisena eikä läpinäkyvänä koskien esimerkiksi aseiden ostoa ulkopuolisilta”, Jeremina sanoo Izvestijalle viitaten Turkin ilmatorjuntaostoksiin Venäjältä. ”Niinpä Turkki pyrkii arvioimaan uudelleen asemaansa sotilasliitossa.”
Jereminan mukaan Suomi ja Ruotsi ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Naton kanssa eikä jäsenyys sinänsä vaikuta Venäjään. Naton asejärjestelmien ja tukikohtien rakentaminen Pohjolaan on kuitenkin toinen asia.
”Voi sanoa, että nämä maat ovat Naton kanssa kihloissa mutta eivät vielä naimisissa”, Jeremina jatkaa. ”Nyt kyse on periaatteessa siitä, lähestyykö Naton infrastruktuuri Venäjän rajoja. Oletan, että lähestyy. ”
Jereminan mukaan tämä tarkoittaa lisääntyvää uhkaa Luoteis-Venäjälle, koska kyse on Venäjän kannalta Itämeren sulkeutumisesta ja uusista riskeistä arktisella alueella.
”Se taas vaatii resurssien suuntaamista puolustuskykyyn eli lisää kuluja ja riskejä Venäjälle”, tutkija summaa.
Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov ennakoi Niinistön ja Erdoğanin neuvotteluja torstaina sanomalla Turkin vetävän Natossa omaa linjaansa omien sisäpoliittisten ongelmiensa vuoksi.
Suomen ja Ruotsin tulevaa Nato-jäsenyyttä Peskov piti valitettavana.
”Olemme useaan kertaan pahoitelleet Suomen ja Ruotsin suuntautumista sotilasliittoon”, Peskov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan. ”Venäjä ei uhkaa näitä maita millään tavalla, meillä ei ole heidän kanssaan minkäänlaisia riitoja eivätkä nämä maat ole koskaan osoittaneet mitään Venäjän-vastaisuutta.”
”Nämä maat eivät ole uhanneet meitä millään tavalla emmekä me ole uhanneet mitenkään heitä”, Peskov toisti. ”Siksi voimme olla tässä suhteessa vain pahoillamme.”