Unkarin kanta ei ole muuttunut. Niin vastaa Unkarin oikeusministeri Judit Vargan avustaja perjantaina HS:n viesteihin.
”Parlamentti äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä erittäin pian”, hän jatkaa.
”Siksi parlamentti lähetti valtuuskuntansa Suomeen ja Ruotsiin avaamaan vuoropuhelun.”
Myöhemmin perjantaina Fideszin parlamenttiryhmän johtaja Máté Kocsis ilmoitti Facebook-päivityksessään, että puolue tukee Suomen Nato-jäsenyyttä, ja Unkarin parlamentti äänestää ratifioinnista 27. maaliskuuta. Ruotsin jäsenyydestä sen sijaan äänestetään myöhemmin, päivityksessä todetaan.
Suomen äänestys tulisi siis uudella aikataululla pian Brysselissä 23.–24. maaliskuuta järjestettävän Eurooppa-neuvoston jälkeen.
Unkari on lykännyt ja vaihtanut äänestyspäivää toistuvasti. Oikeusministeri Varga sanoi HS:lle helmikuun lopulla, että Unkarin hallitus on koko ajan sanonut kannattavansa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten ratifiointia. Tuolloin viestittiin, että Unkari äänestäisi ratifioinnista maaliskuun alkupuolella.
Myös maanantaille 20. maaliskuuta suunniteltu istunto peruttiin.
Aiemmin perjantaina Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueesta väitettiin puolestaan unkarilaiselle ATV-kanavalle, että äänestys järjestettäisiin 31. maaliskuuta.
Unkarin suurlähetystöstä kerrottiin HS:lle keskiviikkona, että Unkari ei aio olla viimeinen Naton jäsenmaa, joka ratifioi sekä Suomen että Ruotsin jäsenyyden.
Unkari on loukkaantunut EU:lle siitä, että unionin jäsenmaat päättivät joulukuussa leikata Unkarin koheesiorahoista 6,3 miljardia euroa vuoteen 2027 ulottuvalla budjettikaudella.
Unkarille ei myönnetä myöskään kesällä 2020 päätettyjä 5,8 miljardin euron elvytysrahoja, ellei Unkari laita toimeen kaikkiaan 27:ää EU:n komission määrittelemää uudistusta, joilla maan pitäisi tehostaa korruption vastaista työtä, turvata oikeuslaitoksensa riippumattomuutta sekä oikeusvaltioperiaatteen toteutumista.
Rahoituskysymykset nousevat todennäköisesti esiin EU:n tärkeässä huippukokouksessa Eurooppa-neuvostossa 23.–24. maaliskuuta.
Unkari ja Turkki ovat ainoat maat, jotka eivät ole vielä hyväksyneet Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksia. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kuitenkin ilmoittanut ”lunastavansa lupauksensa” Suomen Nato-jäsenyydestä tavattuaan Suomen presidentin Sauli Niinistön perjantaina Ankarassa.