Unkari äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä ”erittäin pian”, ministeriöstä toistetaan – tieto päivä­määrästä vaihdellut

Fidesz sanoo Unkarin ratifioivan Suomen Nato-jäsenyyden 27. maaliskuuta. Unkari on toistuvasti vaihtanut äänestyspäivää.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán johtaa Fidesz-puoluetta.

17.3. 15:54 | Päivitetty 17.3. 18:59

Unkarin kanta ei ole muuttunut. Niin vastaa Unkarin oikeusministeri Judit Vargan avustaja perjantaina HS:n viesteihin.

”Parlamentti äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä erittäin pian”, hän jatkaa.

”Siksi parlamentti lähetti valtuuskuntansa Suomeen ja Ruotsiin avaamaan vuoropuhelun.”

Myöhemmin perjantaina Fideszin parlamentti­ryhmän johtaja Máté Kocsis ilmoitti Facebook-päivityksessään, että puolue tukee Suomen Nato-jäsenyyttä, ja Unkarin parlamentti äänestää ratifioinnista 27. maaliskuuta. Ruotsin jäsenyydestä sen sijaan äänestetään myöhemmin, päivityksessä todetaan.

Suomen äänestys tulisi siis uudella aikataululla pian Brysselissä 23.–24. maaliskuuta järjestettävän Eurooppa-neuvoston jälkeen.

Unkari on lykännyt ja vaihtanut äänestyspäivää toistuvasti. Oikeusministeri Varga sanoi HS:lle helmikuun lopulla, että Unkarin hallitus on koko ajan sanonut kannattavansa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten ratifiointia. Tuolloin viestittiin, että Unkari äänestäisi ratifioinnista maaliskuun alkupuolella.

Myös maanantaille 20. maaliskuuta suunniteltu istunto peruttiin.

Aiemmin perjantaina Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueesta väitettiin puolestaan unkarilaiselle ATV-kanavalle, että äänestys järjestettäisiin 31. maaliskuuta.

Unkarin suurlähetystöstä kerrottiin HS:lle keskiviikkona, että Unkari ei aio olla viimeinen Naton jäsenmaa, joka ratifioi sekä Suomen että Ruotsin jäsenyyden.

Unkari on loukkaantunut EU:lle siitä, että unionin jäsenmaat päättivät joulukuussa leikata Unkarin koheesiorahoista 6,3 miljardia euroa vuoteen 2027 ulottuvalla budjetti­kaudella.

Unkarille ei myönnetä myöskään kesällä 2020 päätettyjä 5,8 miljardin euron elvytys­rahoja, ellei Unkari laita toimeen kaikkiaan 27:ää EU:n komission määrittelemää uudistusta, joilla maan pitäisi tehostaa korruption vastaista työtä, turvata oikeus­laitoksensa riippumattomuutta sekä oikeusvaltio­periaatteen toteutumista.

Rahoituskysymykset nousevat todennäköisesti esiin EU:n tärkeässä huippu­kokouksessa Eurooppa-neuvostossa 23.–24. maaliskuuta.

Unkari ja Turkki ovat ainoat maat, jotka eivät ole vielä hyväksyneet Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksia. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kuitenkin ilmoittanut ”lunastavansa lupauksensa” Suomen Nato-jäsenyydestä tavattuaan Suomen presidentin Sauli Niinistön perjantaina Ankarassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat