Ruotsin ulkoministeri: ”Tätä emme toivoneet, mutta olimme tähän varautuneet”

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ei pidä tilannetta vaarallisena Ruotsin turvallisuudelle, mikäli Nato-ratifioinnin odotusajasta ei tule pitkä.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ei pettymyksestä huolimatta epäillyt Ruotsin päätyvän Nato-jäseneksi.

17.3. 17:58 | Päivitetty 17.3. 18:47

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ei peitellyt pettymystään kommentoidessaan Turkin päätöstä jättää Ruotsi edelleen odottamaan vuoroaan. Turkki ilmoitti perjantaina ratifioivansa Suomen Nato-jäsenyyden, mutta ei Ruotsin.

”Tämä ei ollut toivottu tulos, mutta olimme siihen varautuneet”, Billström sanoi tiedotustilaisuudessa myöhemmin perjantaina.

Billström ei pitänyt tilannetta suurena turvallisuusuhkana Ruotsille, mikäli odotus ei veny pitkäksi. Billström mainitsi turvallisuusyhteistyön Ranskan ja Britannian kanssa. Ruotsi myös jatkaa kahdenvälistä yhteistyötään Suomen kanssa, Billström sanoi.

Billströmin mukaan Ruotsi on tehnyt sen mihin se viime vuonna sitoutui Turkin kanssa laadituissa kolmenvälisissä sopimuksissa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan väitti jälleen perjantaina, että Ruotsi ei ole tehnyt tarpeeksi terrorismin torjunnassa.

Pettymyksestä huolimatta Billström ei epäillyt Ruotsin päätyvän Nato-jäseneksi.

”Kysymys ei ole ’jos Ruotsi liittyy’, vaan ’kun Ruotsi liittyy Natoon”, Billström sanoi.

Turkin lisäksi Unkari ei ole vielä ratifioinut Ruotsin jäsenyyttä. Billström sanoi, että hän ei ole saanut uutta tietoa Unkarin aikeista Ruotsin ratifioinnin suhteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat