Putinista annettiin kansain­välinen pidätys­määräys – Näin ilmoitusta on kommentoitu

Putinin lisäksi etsintäkuulutettuna on Venäjän lapsiasiain­valtuutettu Maria Lvova-Belova.

Vladimir Putin ja Venäjän lapsiasiavaltuutettu Maria Lvova-Belova tapasivat Moskovassa torstaina. Perjantaina Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin antoi pidätysmääräyksen sekä Putinista että Lvova-Belovasta lasten pakkosiirtoihin liittyen.

17.3. 20:08 | Päivitetty 18.3. 7:37

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista, ICC tiedotti perjantaina.

Putinin lisäksi etsintäkuulutettuna on Venäjän lapsiasiain­valtuutettu Maria Lvova-Belova.

Pidätysmääräysten syynä on tuomio­istuimen mukaan Putinin ja Lvova-Belovan vastuu ”liittyen Ukrainan tilanteeseen”. ICC mainitsee lasten laittomat siirrot miehitetyiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, mikä täyttää sotarikoksen määritelmän.

”On perusteltua syytä uskoa, että Putin on henkilökohtaisessa rikosoikeudellisessa vastuussa edellä mainituista rikoksista”, ICC totesi.

ICC:n mukaan on myös perusteltua uskoa, että Putin on ”tehnyt kyseisiä rikoksia suoraan, yhdessä toisten kanssa ja/tai muiden välityksellä” eikä ole onnistunut hallitsemaan siviili- ja sotilaskoneistoa, joka kyseiset rikokset on tehnyt.

Myös Lvova-Belovaa epäillään laittomista lasten väestösiirroista. Hän on ukrainalaislehti Ukrainska Pravdan mukaan kertonut myös itse ”adoptoineensa” lapsen Venäjän pommittamasta ja miehittämästä Mariupolista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui pidätysmääräystä ”historialliseksi” ja kertoi olevansa kiitollinen ICC:lle ja muille Ukrainaa auttaville. Hän sanoi Instagram-tililleen julkaisemassa viestissä, että pidätysmääräyksen myötä ”historiallinen vastuu alkaa.”

Zelenskyin mukaan ukrainalaislasten pakkosiirtoja Venäjälle ei olisi voitu toteuttaa ilman ”terroristivaltion ylimmän johtajan käskyä”.

”Lasten erottaminen perheistä, heiltä evätty mahdollisuus ottaa yhteyttä sukulaisiinsa, lasten piilottaminen Venäjän alueelle, heidän hajottaminen syrjäisille alueille – kaikki tämä on ilmeisesti Venäjän valtion politiikkaa, valtion päätöksiä, valtion pahaa. Joka alkaa juuri tämän valtion ensimmäisestä virkamiehestä.”

ICC:n presidentti Piotr Hofmański kertoi CNN:n haastattelussa, että pidätysmääräys ei ole ”taikasauva”, mutta toimii tärkeänä merkkinä maailmalle.

Hofmańskin mukaan Putin ei nyt ole turvassa kahdessa kolmasosassa maailman maista. Yhteensä 123 maata on ICC:n jäseniä, mutta Venäjä ei ole yksi niistä.

”Uskomme menettelyissämme annettujen pidätysmääräysten pelotevaikutukseen. Uskomme, että se on maailmalle erittäin tärkeä signaali siitä, että teemme työmme, että uhreja ei jätetä yksin, heitä ei unohdeta, ja me vain teemme mitä meiltä odotetaan”, totesi Hofmański.

Hofmańskin mukaan pidätysmääräyksiä voidaan tarvittaessa laajentaa sisältämään muita Ukrainassa tehtyjä rikoksia.

Pääsyyttäjänä sotarikosoikeudenkäynneissä entistä serbijohtajaa Slobodan Miloševićia vastaan toiminut Geoffrey Nice sanoi perjantaina pidätysmääräyksen olevan ”enemmän kuin symbolinen”. Kommenteista kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Vaikka on epätodennäköistä, että Venäjä luovuttaisi Putinin tai Lvova-Belovan, on ICC:n ottama askel kuitenkin Nicen mukaan erittäin merkittävä. Syyttäjän mukaan se näyttää, että löytyy tarpeeksi todisteita, että Putin on "rikollinen ja että sota on ollut rikollinen". Nicen mukaan on tärkeää, että maailma kohtelee Putinia rikollisena.

Miloševićia syytettiin sotarikostuomioistuimessa rikoksista ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhasta hänen toiminnastaan Serbian presidenttinä entisen Jugoslavian alueen sotien aikana. Hänet pidätettiin ja vietiin Haagiin vuonna 2001, mutta hän kuoli ennen lopullista tuomiota.

Ukrainan valtakunnansyyttäjä Andriy Kostin ylisti perjantaina ICC:n päätöstä antaa pidätysmääräys Putinista ja Lvova-Belovasta.

”Maailma sai merkin siitä, että Venäjän hallinto on rikollinen ja sen johto ja kätyrit tullaan pistämään vastuuseen. Tämä on historiallinen päätös Ukrainalle ja koko kansainväliselle oikeusjärjestelmälle”, Kostin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Tämä tarkoittaa, että Venäjän ulkopuolella [maissa, jotka ovat ratifioineet Rooman perussäännön, eli ovat ICC:n jäseniä] Putin pitäisi pidättää ja viedä oikeuden eteen. Ja maailman johtajat tulevat harkitsemaan kolmesti ennen kuin kättelevät häntä tai istuvat neuvottelupöytään hänen kanssaan”, Kostin jatkoi.

Kyseessä on uutistoimisto Reutersin mukaan ensimmäinen ICC:n pidätysmääräys Ukrainassa tehdyistä sotarikoksista. ICC:n syyttäjä Karim Khan aloitti tutkinnan sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhasta viime vuonna. Khan on vieraillut Ukrainassa neljä kertaa ja sanonut kiinnittävänsä huomiota erityisesti lapsiin ja siviili-infrastruktuuriin kohdistuviin rikosepäilyihin.

Myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kehui Twitter-tilillään päätöstä.

”Oikeuden pyörät pyörivät”, Kuleba twiittasi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi, että kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n antama pidätysmääräys Venäjän presidentistä Vladimir Putinista on oikeutettu. Yhdysvallat ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n jäsen.

Biden katsoo, että pidätyspäätös lähettää selkeän viestin. Biden toisti aikaisemmin antamansa lausunnon, että Putin on syyllistynyt sotarikoksiin.

Lue lisää: NY Times: Kansain­välinen rikos­tuomio­istuin pyrkii nostamaan kaksi syytettä Venäjän mahdollisista sota­rikoksista

Ukrainan valtakunnansyyttäjä Kostin kertoo Ukrainan toimittaneen ICC:lle yli 1 000 sivua materiaalia.

Yhteensä Ukrainassa on rekisteröity yli 16 000 Venäjän tekemää lasten pakkosiirtoa sen miehittämiltä ukrainalaisalueilta Donetskista, Luhanskista, Hersonista ja Harkovasta. Asiasta on kertonut esimerkiksi ukrainalaislehti Ukrainska Pravda.

Venäjä sivuutti ICC:n perjantaina antamat pidätysmääräykset ”merkityksettöminä”.

”Kansainvälisen rikostuomioistuimen päätöksillä ei ole merkitystä maallemme, ei myöskään juridisesta näkökulmasta”, sanoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova uutistoimisto AFP:n mukaan mainitsematta Putinia nimeltä.

Lvova-Belova kommentoi Reutersin mukaan olevansa tyytyväinen, että ICC ”arvostaa hänen työtään lapsien auttamiseksi tässä maassa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat