YK: Valko-Venäjän hallinto on saattanut tehdä rikoksia ihmisyyttä vastaan

YK:n perjantaina julkaiseman raportin mukaan ympäri Valko-Venäjää on tehty törkeitä ihmisoikeusrikkomuksia.

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä osoitettiin laajasti mieltä syksyllä 2020.

17.3. 21:47

Valko-Venäjä on saattanut syyllistyä rikoksiin ihmisyyttä vastaan rikkoessaan presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastustavien ihmisten ihmisoikeuksia, kertoo YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto (OHCHR.) Asiasta raportoi myös uutistoimisto AFP.

OHCHR:n perjantaina julkaiseman raportin mukaan ympäri Valko-Venäjää on tehty ”törkeitä ihmisoikeusrikkomuksia.”

”Rikkomukset näyttävät olleen osa väkivalta- ja tukahdutuskampanjaa niitä vastaan, jotka vastustivat tai näyttivät vastustaneen hallitusta tai ilmaisivat kriittisiä näkökantoja”, OHCHR totesi lausunnossaan.

”Jotkut näistä rikkomuksista saattavat olla rikoksia ihmisyyttä vastaan.”

Raportin mukaan tuhansia rauhanomaisia mielenosoittajia hakattiin Valko-Venäjällä vuonna 2020 järjestettyjen laajojen Lukašenkan hallintoa vastustavien mielenosoitusten aikana. Aiemmin samana vuonna Lukašenka oli valittu jälleen presidentiksi, mutta vaaleja piinasi tarkkailijoiden mukaan laajamuotoinen vilppi.

Ainakin viisi mielenosoittajaa kuoli, mutta kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun systemaattisuuden vuoksi todellinen luku saattaa olla korkeampi.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk vaati Valko-Venäjää lopettamaan sen kriitikoiksi epäilemien ihmisten systemaattisen sorron ja välittömästi vapauttamaan poliittisin perustein pidätetyt vangit.

Vain tunteja raportin julkaisun jälkeen Valko-Venäjä tuomitsi 12 vuoden vankeuteen maan suurimman riippumattoman uutissivuston päätoimittajan Marina Zolotovan ja pääjohtajan Ljudmila Tšekinan.

Lue lisää: Uutis­sivuston ylläpitäjät tuomittiin 12 vuoden vankeus­rangaistuksiin Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä on annettu äänekkäille hallinnon kritisoijille pitkiä vankeustuomioita aiemmin. Maanpaossa toimiva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja ja Nobelin rauhanpalkinnon viime vuonna voittanut demokratia-aktivisti Ales Bjaljatski tuomittiin molemmat aiemmin maaliskuussa vuosien rangaistuksiin.

Lähes 1 500 ihmistä on tällä hetkellä pidätettynä tai vangittuna Valko-Venäjällä poliittisin perustein. Suurin osa kansalaisjärjestöistä ja riippumattomista medioista on pakotettu lopettamaan toimintansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat